Van Dijk-Silos heeft grote dromen bestrijding mensenhandel

De minister van Justitie en Politie (JusPol), Jennifer van Dijk-Silos, is zich ervan bewust dat mensenhandel niet in een keer geëlimineerd kan worden, maar zal er zeker werk van maken om dit te verminderen. De eerste stap die de minister gezet heeft is het installeren van een nieuwe werkgroep ‘Trafficking in Persons’ (TiP), bestaande uit negen personen afkomstig uit verschillende ministeries, die zullen helpen om de wens van de minister te realiseren. De voorzitter is de directeur van JusPol, Humphrey Tjin Liep Shie. De installatie vond plaats in de vergaderzaal van JusPol. Deze werkgroep moet een crash programma uitvoeren dat eind maart beëindigd moet zijn. “Het is een zware job. Jullie hebben tot eind maart de gelegenheid om acties te ondernemen om ons uit deze situatie te halen”, aldus de minister. Van Dijk- Silos heeft sterk het geloof dat het zal lukken. Voor de werkgroep zijn twee voertuigen ter beschikking gesteld en zij zullen het werk een jaar lang doen. Afhangend van de prestaties, zal deze groep in de gelegenheid worden gesteld om ook mee te werken aan de overige projecten. Elke lid krijgt elke maand een bedrag tussen de SRD 800 en SRD 1000.

Er wordt geschat dat er 30.000 Brazilianen zijn die slavenarbeid verrichten in het binnenland, zij worden te werk gesteld door Surinaamse ondernemers en illegale Braziliaanse ondernemers. De minister vindt dat het tijd is dat er nauw samengewerkt wordt met de Braziliaanse ambassade om deze mensen te bevrijden. “Om mensenhandel aan te pakken, is het belangrijk dat je goed equipt bent, transport, logistiek, voldoende materiaal en manschappen, moet aanwezig zijn. Het is een oorlog die je gaat voeren”, aldus Van Dijk- Silos. Daarnaast heeft de werkgroep ook als taak de intensivering van de opsporing en vervolging van zaken, waarover de politie getipt is. “Het moet landelijk zijn, vergeet het binnenland niet”, benadrukte de minister.

Het programma wordt gefinancierd door een donor die niet bij naam is genoemd. Aan alle betrokkenen zullen trainingen worden verzorgd. Ook de media is inbegrepen. De trainingen hebben vooral te maken met het herkennen van een tip en hoe er met deze informatie moet worden omgegaan.

Reorganiseren Bordermanagement

Als het Tip-programma en het project over ‘Kindermisbruik’ dat in Apoera wordt uitgevoerd geslaagd is, dan is de volgende stap het reorganiseren van een Bordermanagement om criminelen te identificeren. De werkwijze waarbij er nu gewerkt wordt met een namenlijst van mensen die het land binnenkomen, heeft volgens de minister weinig zin. De beste manier is om het APIS (gewerkt met scan) en AFIS (vingerprint)-systeem te implementeren. Zo kunnen heel gemakkelijk de misdadigers worden geïdentificeerd.

door Kimberley Fräser

More
articles