De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) voegt de daad bij het woord en begint vandaag officieel aan een traject met als doel de partij volledig te transformeren tot een multi-etnische organisatie, die de Surinaamse samenleving reflecteert in alle geledingen van de partij.
Partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi heeft vanmorgen bij de opening van een conferentie ter ere van de 67ste jaardag van de VHP, ook meteen de aftrap gedaan voor de hervormingen. Hij zei onder meer: “In het belang van land en volk en ons aller streven naar natievorming, zullen wij daarom gezamenlijk bewust het besluit moeten nemen in deze verlichte 21ste eeuw, een aanvang te maken met het daadwerkelijk aanvaarden van elkaar als Surinamer, volledig voorbijgaand aan de externe fysieke kenmerken welke gerelateerd zijn aan het land of groep van herkomst. Moge het daarom zo zijn dat de nieuwe nationale lijfspreuk wordt: Alle Surinamers zijn gelijkwaardig en alle Surinamers lijken op elkaar.” De conferentie is getiteld: ‘Reflectie en heroriëntatie voor transformatie naar de grootste multi-etnische politieke organisatie’. Santokhi zegt dat politiekvoering in een plurale samenleving als de Surinaamse een tamelijk gecompliceerde aangelegenheid is, onder meer vanwege de vele sentimenten en vooroordelen die gerelateerd zijn aan die pluriformiteit.
Hij noemt het daarom frappant dat alleen de VHP sinds haar ontstaan, in 1949, het stigma van etnische partij kreeg toegeworpen, ofschoon politieke verzuiling langs etnische en religieuze lijnen zich in vrijwel alle andere partijen openbaarde en zulks, volgens wetenschappers, nog steeds in zekere mate plaatsvindt. “Het gehanteerde begrip ‘nationaal’, waar sommige partijen zich van bedienen, heeft dan ook enkel betrekking op een flinterdun omhulsel van wat ik zou willen noemen ‘etnische opmaak’, waar de meest simpele geest met gemak doorheen prikt. Een dergelijke strategie is voor het aankweken van het beoogde gevoel van nationale eensgezindheid dan ook volstrekt zinloos en draagt nauwelijks bij aan de duurzame groei en versterking van het Surinaams chauvinisme’ aldus Santokhi. Hij bracht op de jaardag ook hulde aan Jagernath Lachmon, medeoprichter en eerste voorzitter van de partij. Santokhi: “Het instrument bij uitstek dat hij daarbij hanteerde, staat inmiddels bekend als ‘de verbroederingspolitiek’, een vorm van interetnische samenwerking in politiekvoering en bestuur van ons land, waarbij identificatie van de maatschappelijke segmenten met bestuurders en regeerders garant stond voor een mate van rust en harmonie aan de basis van de samenleving.”