Hoefdraad schetst rooskleurig economisch toekomstbeeld

Behalve de beschuldigende vinger in de richting van zijn voorganger, schetste minister Gillmore Hoefdraad van Financiën tijdens de spoedpersconferentie gistermiddag over de financiële situatie van ons land, ook een beeld van licht aan het einde van de tunnel voor de toekomst. We gaan volgens de minister door deze economische situatie heen. De minister is onder andere positief over de ademruimte van de staatsschuld, het verwachte begrotingstekort voor aankomend jaar en twee grote aankomende infrastructurele projecten.  Hoefdraad heeft in de persconferentie aangegeven dat men de schuldige moet zoeken waar die is. Hij zei zich te storen aan beschuldigingen over hem als ex-president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Daarnaast merkt hij op dat hij tijdens zijn rol als president van de CBvS de toenmalige minister van Financiën heeft begeleid en waarschuwende signalen heeft afgegeven. Ook geeft hij aan dat hij na het ontslag van minister Adelien Wijnerman geen cijfers meer heeft gehad van de toenmalige minister van Financiën, Andy Rusland. Naast deze afschuiving van de schuld, schetst hij voor de toekomst een positief financieel beeld. Weliswaar geeft hij aan dat we nu in een situatie verkeren van marktonevenwicht, een verhoogde druk op de valutamarkt en minder deviezen voor ons land, toch ziet hij de toekomst met hoop en rust tegemoet.

De staatschuld van 8,3 miljard is volgens de minister nog binnen de wet, en het feit dat het voor een groot deel daarvan leningen voor China en de Inter-American Development Bank (IDB) betreft, geeft volgens hem de nodige ademruimte. Ook is hij positief over het verwachte begrotingstekort voor aankomend jaar, wat geschat wordt op 2,4% van het bbp. Qua leningen is hij ook positief. Hij geeft aan dat er twee grote infrastructurele projecten uitgevoerd gaan worden, waarbij het gaat om asfaltering en bruggenbouw. Daarnaast wil hij tussen 1 februari en half maart rust hebben gecreëerd op de valutamarkt.

Volgens Remy Bhailal, voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders, kan de straatkoers binnen zeven dagen in elk geval teruggedrongen zijn tot 5,15 voor de dollar. Hoefdraad wil de focus van de economische aanpak leggen op het stimuleren van lokale productie, en het ontmoedigen van import. Ook is het plan om scherpere controle uit te voeren op het gebied van de speculatiedrang over de koers. Hierbij wil hij ook een beroep op de samenleving doen. “Iedereen is een verliezer als we met z’n allen de koers blijven opdrijven”, aldus Hoefdraad.

door Leanne de Munnik

More
articles