Kalloe: ‘Dagelijks gaan zes bedrijven over de kop’

De tweede devaluatie tijdens het Kabinet-Bouterse II heeft gemaakt dat ondernemers in grote onzekerheid verkeren. Vooral importeurs hebben het zwaar te verduren, omdat zij ruim SRD 4,70 voor US$ 1 moeten neertellen. Bovendien zijn de dollars ook nog schaars. Dat zegt VHP-parlementariër Jeetendra Kalloe in een gesprek met De West. Kalloe is van huis uit ondernemer en kent het klappen van de zweep. “Dagelijks gaan zes bedrijven over de kop”, aldus Kalloe. Hij baseert zijn uitspraak op informatie die hij uit bancaire kringen heeft.

De parlementariër vindt dat de regering niets heeft kunnen doen om een goed ondernemersklimaat te scheppen. Integendeel zijn ondernemers steeds achteruit gegaan. Waar ondernemers in 2010 dachten aan uitbreiding en diversificatie, werden ze in 2011 onaangenaam verrast met de eerste devaluatie. Volgens Kalloe is geen enkele uitbreiding en diversificatie doorgegaan. Na de eerste devaluatie begon de koers langzaam maar zeker stabieler te worden totdat de ondernemers wederom te kampen hadden met fluctuerende koersen met als gevolg dat onder Bouterse 2 de tweede devaluatie werd doorgevoerd, ondanks dit sterk werd tegengesproken door de huidige minister van Financiën en de toenmalige governor van de Centrale Bank van Suriname. “Ondernemers lijden hieronder. Je komt in grote onzekerheid te verkeren. Ook de banken zijn in het ongewisse. Er worden nauwelijks kredieten verstrekt en als dat wordt gedaan, dan is de rente hoger dan wij gewend zijn”, aldus Kalloe. De gevolgen van deze onzekerheid zijn volgens Kalloe duidelijk merkbaar in Nickerie, zijn eigen geboortedistrict.

In Nickerie leeft 80 procent van de bevolking van de agrarische sector, terwijl 20 procent leeft van de ambtenarij en andere diensten. De agrarische sector gaat met de dag achteruit, waardoor de ondernemers het ook niet aan durven om mensen in dienst te nemen. Vanwege de economische terugval worden er ook werknemers ontslagen. “Dat betekent dat de werkloosheid in Nickerie ook steeds groter wordt. Jongeren die gestudeerd hebben, trekken weg, terwijl laagopgeleiden trachten hun geluk te zoeken in de visserijsector”, zegt Kalloe. Hij vindt dat de regering steeds een loopje neemt met ondernemers die in Suriname zijn geboren en al jaren hun sporen hebben verdiend in de sector. “De regering praat over stimuleren van ondernemerschap. Ik vraag me af of de regering wel weet hoeveel miljoenen je nodig hebt om te ondernemen. In plaats van dat ze het klimaat voor de bestaande ondernemers verder versterkt, kondigt ze onmogelijke maatregelen aan”, aldus Kalloe. De parlementariër verwacht een derde evaluatie in 2016.

door Seshma Bissesar

More
articles