Werknemers van Rosebel Goldmines (RGM) hebben rond 02.00 uur vannacht de werkzaamheden stilgelegd en zijn gaan protesteren tegen de directie. De directie heeft ondertussen de stakende werknemers geïnstrueerd om het werk onmiddellijk te hervatten. Het is onduidelijk of de stakers daaraan gevolg zullen geven.
De protestgroep, onder leiding van Clayton Sedney, geeft aan te protesteren tegen onder andere de communicatie en de houding van de directie tegenover de leden van de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO). Wat ook voor veel onvrede heeft gezorgd, is het op handen zijnde ontslag van ongeveer 170 Surinaamse werknemers. In kringen van de werknemers zou er ook ergernis zijn ontstaan over het aanstellen van zo’n 400 Guyanese werknemers. Er wordt vanuit de directie geen respect getoond voor de werknemers, volgens de RGWO. De top van het bedrijf was niet bereikbaar voor commentaar.
Aanleiding voor de werknemers om vannacht in actie te gaan, was de afwezigheid van de directie gisteravond bij een gespreksronde met de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname. Ook nadat de bond contact had opgenomen met de directie, verscheen deze niet op de bijeenkomst. De Bemiddelingsraad voor geheel Suriname heeft zich gisteravond teruggetrokken uit het geschil. Rond 01:00 vannacht verscheen er een oproep tot staking van de RGWO op de site, waarna de werkzaamheden werden stilgelegd. Rond 06:30 hebben ongeveer vijftig werknemers zich verzameld bij het RGM-kantoor aan de Van ’t Hogerhuysstraat, waar ze de weg hebben afgesloten. Daarna zijn ze voor het hoofdkantoor van Rosebel aan de Heerenstraat gaan staan.
Met het protest willen de medewerkers vooral de kwestie onder de aandacht van de publieke opinie brengen en aandacht vragen van de overheid. De overheid moet volgens Sedney de belangen van de werknemers behartigen. Volgens Hendrie Garbin, mining supervisor bij Rosebel, is het niet eerlijk dat werknemers op zo’n manier worden behandelden dat hun inzet niet wordt beloond. “We werken twaalf uur op een dag, waarvan we er maar acht uitbetaald krijgen, en dan behandelen ze ons zo”, zegt hij gebelgd tegen De West. Hoe lang de protestactie zal duren, is nog niet duidelijk.
door Leanne de Munnik