Het aantal nierdialyse patiënten in ons land neemt nog steeds toe. Eind 2012 noteerde het Nationaal Nierdialyse Centrum (NNC) landelijk nog 395 dialysepatiënten, in februari 2014 was dat gestegen naar 439 personen. Het huidige aantal patiënten wil het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) niet vrijgeven, maar uit gegevens van augustus blijkt dat Suriname momenteel meer dan 500 nierdialysepatiënten telt. Met het grote aantal dialysepatiënten en de hoge kosten die dialyseren met zich meebrengt, rijst de vraag of er in Suriname geen mogelijkheid is tot niertransplantatie, waarbij de dialysepatiënt een donornier krijgt. De oprichters van de Niertransplantatie Commissie Suriname zien ook graag dat niertransplantaties in Suriname mogelijk worden. Momenteel staan de ontwikkelingen echter stil, laat dokter Punwasi, voorzitter van de Commissie, weten. “De voorbereidende fase is praktisch afgerond, we moeten nu over gaan op de uitvoerende fase.” Het is echter nog niet bekend wanneer dat gaat gebeuren. Personen hebben nierdialyse nodig wanneer hun nieren niet meer goed werken. De functie van de nieren kan dan worden overgenomen door dialyse.
In de meeste gevallen bezoeken de patiënten drie keer in de week een dialysecentrum voor een behandeling die steeds ongeveer vier uur duurt. De oorzaak voor het nierfalen komt grotendeels (75%) door een hoge bloeddruk en diabetes. Een jaar dialyseren kost een patiënt zo’n SRD 100.000 per jaar. Voormalig minister van Volksgezondheid, Michel Blokland, liet vorig jaar weten dat een niertransplantatie ook ongeveer SRD 100.000 zou gaan kosten. Dat staat dus gelijk aan een jaar dialyseren. In Suriname is nog nooit een niertransplantatie uitgevoerd, wel zijn er patiënten voor een transplantatie naar het buitenland gegaan. Volgens cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting, zijn er in 2014 in Nederland 1004 nieren getransplanteerd, een groot deel van de 1322 orgaantransplantaties van dat jaar. De kosten van een niertransplantatie zijn in Nederland ongeveer 80.000 euro.
De Niertransplantatie Commissie Suriname is in 2014 in het leven geroepen door het ministerie van Volksgezondheid, met als doel om niertransplantaties in Suriname mogelijk te maken. De oprichters zijn het er roerend over eens dat het hoog tijd wordt voor niertransplantaties, met het oog op het grote aantal dialyse patiënten. De reden voor de huidige stilstand rond de ontwikkelingen, heeft volgens Punwasi te maken met het gebrek aan investeringen. “Er is input nodig voor investeringen. Deze input kan afkomstig zijn van bijvoorbeeld verzekeraars of van de overheid, dat laat ik in het midden. Die input is er echter nog niet.”