De Nieuwe Leeuw (DNL) vindt dat een nieuw kabinet, waarin de partij eventueel zitting zal nemen, binnen de eerste 100 dagen na aantreden, knopen moet doorhakken. Volgens DNL is snelle actie nodig om het land uit de huidige crisis te helpen. Eén van de eerste maatregelen moet volgens de partij, het onmiddellijk stopzetten van de export van rondhout zijn, vanwege de schadelijke impact op het land.
Daarnaast pleit DNL voor meer efficiëntie binnen de overheid. Alle coalitiepartners zullen volgens de partij hun steun moeten geven aan deze hervormingen, omdat ze in het belang van het volk zijn. Transparantie is daarbij een sleutelbegrip. DNL wil daarom een online platform lanceren, waarop burgers in real-time kunnen volgen hoe de overheidsfinanciën worden beheerd. Hiermee wil de partij het vertrouwen van de samenleving herstellen.
Johannes Damodar Patak, kandidaat voor De Nationale Assemblee namens DNL, zei in een interview met de STVS, dat de partij de belangen van de gemeenschap vooropstelt. “Als het regeringsbeleid afwijkt van wat wij het volk hebben beloofd, dan stappen wij zonder aarzeling uit en voeren we oppositie.
De wil van de gemeenschap is voor ons heilig”, aldus Patak.
Hij benadrukte dat vrijwel alle burgers offers hebben gebracht in de afgelopen jaren, terwijl de overheid zelf grotendeels buiten schot is gebleven. Indien DNL deelneemt aan de regering, moet ook de overheid volgens Patak, haar verantwoordelijkheid nemen. De beschikbare middelen moeten direct worden ingezet, om armoede te bestrijden.
Volgens de partij zal Suriname in de periode 2025-2028 weinig extra inkomsten genereren. Daarom is het volgens Patak essentieel dat de overheid haar uitgaven beperkt en doelgericht bezuinigt. Daarbij moeten inefficiënties worden aangepakt, vooral binnen de gezondheidszorg en het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Ook wil DNL een investeringsvriendelijk klimaat creëren, zodat het land efficiënter kan functioneren en de middelen beter worden benut.