Surinames offshore exploratie levert mogelijk 900 miljoen vaten olie-equivalent op

De drie belangrijkste exploratieputten die dit jaar worden ontwikkeld in het offshore gebied van Suriname, bevatten gezamenlijk naar schatting 900 miljoen vaten olie-equivalent (mmboe), zo blijkt uit recente ramingen van energieonderzoeksbureau Wood Mackenzie. Elke put – Macaw-1, Korikori-1 en Akaru Deep-1 – heeft een potentieel van ongeveer 300 mmboe.

De Macaw-1-put bevindt zich in Blok 64, dat in 2022-2023 werd toegewezen tijdens een internationale biedronde. Het blok strekt zich uit over 6.262 vierkante kilometer, ligt 250 kilometer uit de kust en wordt geëxploiteerd door TotalEnergies met een belang van 40 procent. QatarEnergy en Petronas bezitten elk 30 procent. In 2023 ondertekenden de drie bedrijven een productie-delingscontract met Staatsolie.

De Araku Deep-1-put zal worden geboord door Shell en QatarEnergy in Blok 65. Deze put is een hernieuwde poging in het gebied van de Araku-1-put, die in 2017 werd geboord tot een diepte van 2.685 meter, maar destijds werd opgegeven wegens gebrek aan reservoirkwaliteit. De nieuwe campagne richt zich op dieper gelegen, tot nu toe ondergeëxploreerde secties van het bassin. Volgens Rystad Energy biedt dit Shell en partners de kans om nieuwe geologische zones te onderzoeken, ten noorden van de reeds bekende ‘golden lane’ en ‘silver lane’ structuren.

Chevron en QatarEnergy zullen in het vierde kwartaal starten met de boring van Korikori-1 in Blok 5. Dit blok ligt in relatief ondiepe wateren (30-45 meter diep) voor de kust van Suriname.

Met deze nieuwe boringen blijft Suriname zijn positie als opkomend oliegebied versterken. Na eerdere significante ontdekkingen door TotalEnergies en APA Corporation, behoort het land volgens Rystad Energy tot de wereldtop onder frontier basins. In de periode 2020–2024 staat Suriname op de tweede plaats qua conventionele olievondsten, direct achter Turkije, dat in dezelfde periode naar schatting 3,6 miljard vaten olie-equivalent ontdekte.

More
articles