Santokhi: ‘Mathoera’s presidentiële ambities waren geen verrassing’

In aanloop naar de verkiezingen van 2025, komt de interne dynamiek binnen de VHP meer en meer onder een vergrootglas te liggen. Defensieminister Krishna Mathoera maakte onlangs publiekelijk kenbaar, dat zij ambieert de volgende president van Suriname te worden. Daarmee zette zij zich nadrukkelijk op het politieke speelveld en riep tegelijk vragen op over de partijdiscipline binnen de VHP.

President Chandrikapersad Santokhi, tevens voorzitter van de VHP, zegt in gesprek met Dagblad De West desgevraagd: “Laat het duidelijk zijn: iedereen mag ambitie hebben. Dat geldt voor Mathoera, en dat geldt voor anderen die eveneens dromen van een hoge functie, als voorzitter van De Nationale Assemblee, als minister, als ambassadeur. We hebben die informatie, we weten wie wat wil. Alleen is er een verschil tussen persoonlijke ambitie en collectieve strategie.”

Mathoera’s zet was niet onverwacht

Volgens de president kwam Mathoera’s stap niet als een verrassing. “Ze is vóór haar verklaring bij mij langs geweest om te praten. Ik heb haar gezegd: ‘Alles mag, maar het moet wel in eenheid gebeuren’. We hebben geen presidentieel stelsel, zoals in de Verenigde Staten. Hier win je de verkiezingen als partij, niet als individu.”

Dat onderscheid is volgens Santokhi cruciaal. “De strijd moet niet gaan om posities binnen de partij, maar om de overwinning bij de verkiezingen. Pas daarna kijk je naar de invulling van functies, en dan telt iemands politieke gewicht natuurlijk mee, bijvoorbeeld het aantal stemmen dat iemand gehaald heeft.”

Ruis vermijden

Santokhi verwijst naar de gevoeligheden binnen de partijcultuur. “Wanneer een partij zich voorbereidt op een tweede termijn van de zittende president, dan is het belangrijk om ruis te vermijden.

De focus moet liggen op de campagne en het mobiliseren van stemmen, niet op interne competitie. Daarom heeft de partij ook bewust rustig gereageerd. Ja, er waren mensen die wilden uithalen of scherp reageren, maar ik heb ze tot de orde geroepen. We moeten het hoofd koel houden.”

Eigen stijl

Over Mathoera zegt hij: “Ze doet het op haar manier. Ze spreekt andere groepen aan, zoals jongeren en vrouwen. Dat is prima, want uiteindelijk draait het erom dat iedereen bijdraagt aan het succes van de partij. Afgelopen week nog sprak ik leden van een winti-gemeenschap, de Ghetto Group. Eén van hen zei: ‘Santokhi, iedereen wil meetellen’. En dat klopt. Iedereen moet meetellen, als lijsttrekker, lijstduwer of gewone kandidaat. Hoe meer stemmen je als kandidaat haalt, hoe beter voor de partij.”

Stemdeals na de verkiezing?

Op de vraag of iemand die veel stemmen haalt, automatisch mag rekenen op een topfunctie, zegt Santokhi: “Dat is geen officieel partijstandpunt, maar ik spreek hier als politiek leider. Natuurlijk, als iemand met kop en schouders boven de rest uitsteekt qua stemmen, dan neem je die persoon mee in je formatieplannen. Maar laat het niet de reden zijn om nu verdeeldheid te zaaien. Eerst winnen. Daarna pas praten over functies.”

– door Gladys Findlay –

 

More
articles