SEOB: ‘Economie groeit met 3%, overheidsschuld neemt af’

Het Extended Fund Facility (EFF) programma, dat Suriname met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in 2021 heeft gesloten, is in maart 2025 succesvol afgerond. Volgens het IMF zijn de belangrijkste economische doelstellingen bereikt: de economie vertoont een groei van ongeveer 3 procent, de inflatie is gedaald, de overheidsschuld neemt af en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft haar onafhankelijkheid en financiële positie versterkt.

Het programma opende tevens de toegang tot de internationale kapitaalmarkten en stelde Suriname in staat om een herstructurering van de buitenlandse schulden door te voeren.

In de afgelopen vier jaar zijn diverse hervormingen doorgevoerd, waaronder de afbouw van brandstofsubsidies, het invoeren van de wet op de Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW), en de herkapitalisatie van de CBvS.

Ook werden achterstallige jaarverslagen van de Centrale Bank gepubliceerd en trad de nieuwe Centrale Bankwet in werking. Daarnaast is er vooruitgang geboekt op het gebied van Anti-Money Laundering/Countering the Financing of Terrorism  (AML/CFT). Toch is niet het volledige hervormingspakket gerealiseerd. Voornamelijk op het gebied van governance en transparantie blijven actiepunten liggen. Zo is de verplichting tot openbaarmaking van vermogens van politiek prominente personen, nog niet uitgevoerd.

De Suriname Economic Oversight Board (SEOB) pleit voor een vervolg op het IMF-programma, met de nadruk op de versterking van instituties en het bewaken van macro-economische stabiliteit. Volgens de SEOB is een stabiele financiële basis nodig om toekomstige inflatieschokken te voorkomen, vooral in de aanloop naar de verwachte olie-inkomsten. De SEOB waarschuwt dat zonder duidelijke langetermijnvisie, Suriname opnieuw geconfronteerd dreigt te worden met economische instabiliteit. De SEOB onderstreept het belang van verdere verzelfstandiging van cruciale instellingen zoals de Belastingdienst, het versterken van toezichtorganen als de Rekenkamer en het Planbureau, en het moderniseren van wet- en regelgeving.

Transparantie bij het herstructureren of privatiseren van verlieslatende staatsbedrijven is eveneens essentieel, net als de daadwerkelijke uitvoering van de anti-corruptiewetgeving. Een verbreding van de belastinggrondslag en gerichte investeringen in onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur, is volgens de SEOB, eveneens nodig. Ook pleit de SEOB voor een hervorming van het sociaal programma, met nadruk op doeltreffendheid en ondersteuning van kwetsbare groepen. Volgens de SEOB mogen de of-fers van de samenleving tijdens het IMF-traject niet tevergeefs zijn geweest. ‘’De focus moet nu liggen op duurzame, inclusieve groei en het voorkomen van toekomstige economische schokken’’, aldus de SEOB.

More
articles