Raghoebarsing optimistisch over herstructurering staatsbedrijven

In een recent interview met Dagblad De West, gaf de minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, uitleg over de financiële steun die de regering heeft verleend aan onder andere de Hakrinbank en de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), en de lopende herstructureringen van deze bedrijven.

In 2022 verstrekte de overheid 200 miljoen aan liquiditeitssteun aan de Hakrinbank. “Deze steun was bedoeld om de balans van de bank te verbeteren, aangezien zij in dat jaar te maken had met liquiditeitsproblemen”, verduidelijkte de minister. Hij voegde eraan toe, dat de regering betalingen had verricht die de financiële situatie van de Hakrinbank stabiliseerde, wat direct bijdroeg aan het versterken van de balans van de bank.

De minister ging ook in op de strategieën die de regering volgt om staatsbedrijven financieel te ondersteunen. “Als de regering kan helpen met het herschikken van schulden of betalingen verrichten die de balans verbeteren, doen we dat graag”, zei Raghoebarsing.

Een voorbeeld hiervan is de herstructurering van de schulden van Telesur, die een aanzienlijke verbetering in de balans van het bedrijf teweegbracht, wat volgens de minister cruciaal is voor een goede start van de nieuwe naamloze vennootschap. Over de SLM zei de minister, dat het bedrijf met aanzienlijke problemen kampt, maar dat er plannen zijn om de luchtvaartmaatschappij uit de financiële crisis te halen. “Er is een herstructureringsplan in de maak, en we kijken naar mogelijkheden om extra managementcapaciteit in te zetten”, legde hij uit. Daarnaast  deelde Raghoebarsing zijn ervaring uit het verleden, toen Surland succesvol werd geherstructureerd met de hulp van buitenlandse managers die samenwerkten met het lokale personeel. Er zijn al veel pogingen ondernomen om de SLM uit de rode cijfers te halen. Zo schreef Xaviera Jessurun (was president-commissaris in 2022 en diende in augustus 2022 haar ontslag in) een plan voor de SLM, doch kreeg niet de nodige steun kreeg van de betrokkenen. “Xaviera is met hart en ziel in het plan gestapt, maar helaas is ze slecht behandeld”, zei de minister, waarbij hij benadrukte, dat er een verontschuldiging richting haar zou moeten komen. ‘’De regering doet haar best om staatsbedrijven zoals SLM, Telesur en de Hakrinbank te helpen. De uitdagingen blijven groot,’’ zei Raghoebarsing, ‘’maar met de juiste herstructurering en samenwerking, hebben deze bedrijven een kans om financieel sterker te worden en hun rol in de economie beter te vervullen.’’

More
articles