Mangre: ‘Nu heb ik gekozen voor een andere richting’

VHP-parlementariër Reshma Mangre heeft In gesprek met ABC Online Nieuws gereageerd op de maatschappelijke ophef inzake haar recente benoeming tot onderdirecteur Commerciële Aangelegenheden bij NV Havenbeheer. Zij noemt de kritiek onterecht en benadrukte, dat haar aanstelling rechtmatig is verlopen. “Het is een bewuste keuze die ik heb gemaakt, ik ben nu al 25 jaar in de vakbeweging actief. Er kwam een functie vrij, en ik heb ervoor gekozen. Net als elke rechtgeaarde Surinamer die voor een functie in aanmerking komt,”aldus Mangre. De benoeming, die plaatsvond na een Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA), is volgens Mangre volledig rechtsgeldig. Toch klinkt er in de samenleving kritiek, met name over de timing van haar aanstelling, zo kort voor de verkiezingen op 25 mei 2025. De bond bij het bedrijf is inmiddels naar de rechter gestapt en eist terugdraaiing van het besluit.

Mangre blijft bij haar standpunt: “Het is des oordeels van de rechter, wat er uit de bus zal komen. Wij respecteren de mening van de rechter,” aldus Mangre

Ook benadrukte ze, dat haar benoeming geen uitzondering is binnen de Surinaam-se politieke cultuur. Bij wisseling van de wacht – of het nu gaat om directeuren, onderdirecteuren of parastatale bedrijven – zie je altijd politieke benoemingen. “Dus ik ben daarin niet de enige. Daarom snap ik niet, waarom er juist aan mij zoveel eisen worden gesteld,” aldus Mangre.

Volgens Mangre wordt haar professionele achtergrond vaak onderbelicht. “Ik heb een masteropleiding gedaan in Sustainable Development. Dat past bij oil & gas en havenbeheer. Ik ben wetenschapper en universitair geschoold. Ik ben meer dan een leerkracht,” aldus Mangre.

Ze hekelt de negatieve toon van de kritiek: Mensen zeggen dan: ‘Het is maar een leerkracht.’ Maar laten we de waarheid spreken. “Het DNA-project staat achter mijn naam. Ik heb als docent mijn bijdrage geleverd, als bondsvoorzitster, en als secretaris. Nu heb ik gekozen voor een andere richting,”aldus Mangre.

Verder ontkent zij dat er sprake is van belangenverstrengeling. “U ziet ook dat ik niet op de lijst sta. Onder andere heb ik  gepleit tegen dubbele functies, en dat maak ik nu waar,” aldus Mangre. Ondanks de kritiek zegt zij veel felicitaties uit de samenleving te hebben ontvangen, van prominente mensen, die geloven dat zij een wezenlijke bijdrage kan leveren.

Tot slot roept ze op tot constructieve dialoog: “Als we kritiek geven, laat het dan opbouwende kritiek zijn”, aldus Mangre.

More
articles