Met de officiële ingebruikname van de eerste verwerkingslijn voor cassavepap in Suriname, heeft het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) vandaag zijn sluitstuk bereikt. Tijdens een ceremonie bij Marthiland in Para droegen vertegenwoordigers van de Europese Unie (EU), de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) het project formeel over.
De cassavepap-verwerkingslijn, gerealiseerd bij Marthiland met cofinanciering vanuit de private sector en technische ondersteuning van FAO, markeert een belangrijke stap voorwaarts in de modernisering van de Surinaamse landbouwsector. Het project brengt de productie van kant-en-klare cassavepap voor zuigelingen en gezinnen naar de lokale markt, met de betrokkenheid van een netwerk van twintig cassave-outgrowers.
“Vandaag vieren we niet alleen de afsluiting van SAMAP, maar ook het begin van een nieuw hoofdstuk in de landbouwtransformatie van Suriname”, zei EU-ambassadeur René van Nes. Hij prees de tastbare resultaten van het project, waaronder versterkte waardeketens en veerkrachtigere agribedrijven.
In totaal ondersteunde SAMAP meer dan tweehonderd boeren, coöperaties en agrobedrijven in alle tien districten van Suriname, en leverde het ruim veertienduizend stuks landbouwmaterieel en diensten om moderne technologieën en bedrijfsmodellen te introduceren.
Volgens Gillian Smith, waarnemend FAO-vertegenwoordiger voor Suriname en Trinidad en Tobago, betekent de investering in de cassaveverwerkingslijn veel meer dan alleen machines. “Het gaat om banen, innovatie, gezondheid en trots”, zei zij.
Minister Parmanand Sewdien (LVV) benadrukte de rol van internationale samenwerking in het succes van SAMAP en herhaalde de inzet van de overheid voor verdere sector-ontwikkeling. “Dit is een voorbeeld van hoe beleid, ondernemerschap en externe steun samen kunnen werken om duurzame groei te realiseren”, aldus de be-windsman. Marthiland-directeur Jonas van Ravenswaay sprak zijn dank uit richting alle betrokkenen. “Het was niet altijd gemakkelijk, maar met de steun van de FAO en de Europese Unie hebben we deze mijlpaal bereikt”, zei hij.
De sluitingsceremonie omvatte ook een live demonstratie van de cassaveverwerkingslijn en een Mini Agro Expo met producten van door SAMAP ondersteunde bedrijven. Hiermee werd niet alleen het succes van het project gevierd, maar ook de blijvende inzet van de FAO en haar partners voor de verdere groei van de Surinaamse landbouwsector benadrukt.
SAMAP werd gefinancierd door de EU en uitgevoerd onder leiding van het ministerie van LVV, en was gericht op het verbeteren van markttoegang, concurrentievermogen en duurzaamheid binnen de sector van groenten, fruit, wortel- en knolgewassen en non-timber bosproducten.