De uitbraak van de virale ziekte mpox (voorheen monkeypox of apenpokken) heeft inmiddels een alarmerende schaal bereikt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat in de eerste twee maanden van 2025, al in zestig landen besmettingen zijn vastgesteld. De snelle toename is aanleiding voor de WHO om de internationale respons aan te scherpen.
Mpox is een besmettelijke zoönose, oorspronkelijk overgedragen van dier op mens. Sinds 2022 circuleert een variant die zich ook onder mensen verspreidt via seksueel contact. Eind 2023 kwam daar een andere virusstam bij, die zich door nauw huidcontact verspreidt en ook vaker bij kinderen wordt vastgesteld.
Een belangrijke uitbraak vond plaats in augustus 2024 in de Democratische Republiek Congo, van waaruit het virus zich uitbreidde naar vier buurlanden. Inmiddels zijn er gevallen van de besmettelijkere variant vastgesteld in 28 landen, waaronder Zuid-Afrika, Tanzania, Burundi, Kenia en Oeganda. Buiten het Afrikaanse continent worden besmettingen nog vaak teruggevoerd op reizigers uit de regio.
De WHO is bezorgd en kondigt aan haar strategie te veranderen. Daarbij wordt ingezet op intensievere samenwerking met nationale overheden, het opschalen van vaccinatiecampagnes en publieksvoorlich-ting. Ook worden preventieve gezond- heidsmaatregelen aangescherpt om verdere verspreiding tegen te gaan.
Volgens de organisatie is er minstens 220 miljoen dollar nodig om het nieuwe wereldwijde responsplan effectief uit te voeren.