De Nationale Democratische Partij (NDP) luidt volgens haar, opnieuw de noodklok over wat zij noemt een ernstig gebrek aan transparantie binnen het regeringsbeleid. In een recent schrijven aan de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), haalt de partij onder meer hard uit naar de omgang met Surinames goudopbrengsten en de fiscale druk op de samenleving. Volgens fractieleider Rabin Parmessar heeft de minister van Financiën zelf verklaard, dat er in één jaar tijd meer dan 300 miljoen Amerikaanse dollar aan goudopbrengsten ‘’ontglipt’’ is – geld dat dus niet is terechtgekomen in de staatskas. “Dat zijn niet mijn woorden, maar die van de minister zelf”, aldus Parmessar in gesprek met TBN Prime. “Maar het parlement krijgt hierover geen enkele verantwoording.”
De NDP wil weten, wat er met deze inkomsten is gebeurd en wie verantwoordelijk is. “Is dit gemeld aan de procureur-generaal? Waar zijn de controles? Dit soort zaken moet tot op de bodem uitgezocht worden.”
Terwijl grote sommen geld verdwijnen, merkt Parmessar op, dat burgers steeds zwaarder worden belast. Hij wijst op de gestegen kosten van levensonderhoud, met als voorbeeld de benzineprijs. “Op de wereldmarkt daalt de prijs, maar hier blijft brandstof duurder worden. De koers beweegt niet in diezelfde mate mee. Transparantie ontbreekt volledig.” Ook het belastingbeleid wordt door de NDP bekritiseerd. Parmessar zegt niet tegen de invoering van de BTW te zijn, maar hekelt de gebrekkige voorbereiding. “De invoering was rommelig. Vier keer moesten we wetswijzigingen doorvoeren. En nu? De consument betaalt, maar de afdracht aan de staat, blijft achter. Dat is wat er gebeurt als je het systeem niet goed voorbereidt.”
Parmessar zegt dat de recente sociale maatregelen van de regering – zoals verhogingen voor studenten en AOV-ontvangers – niet gedekt zijn in de begroting. “Het lijkt Sinterklaas, maar uiteindelijk wordt alles afgewenteld op de samenleving. Je verhoogt de lasten, maar je hebt geen apparaat dat efficiënt inkomsten genereert. Dan kom je in een vicieuze cirkel terecht.”
De NDP uitte haar bezorgdheid over mogelijke deals die de regering nog zou kunnen sluiten, en wel nog voor de verkiezingsdatum. Parmessar verwijst naar eerdere ervaringen uit 2010, waarbij volgens hem vlak na de verkiezingsuitslag, nog tal van besluiten werden genomen. “De president zegt dat alles gestopt is, maar hij heeft niets nieuws gezegd. De deur blijft op een kier.”