Stijging wisselkoers leidt tot toenemende onzekerheid

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft haar bezorgdheid uitgesproken over de aanhoudende onrust op de Surinaamse valutamarkt. Volgens de organisatie leidt de gestage stijging van de wisselkoers tot toenemende onzekerheid bij zowel ondernemers als consumenten.

De VSB wijst op het gebrek aan samenhang in de verklaringen die momenteel circuleren over de oorzaken van de valutaverzwakking. “Vrijwel dagelijks wordt er een andere verantwoordelijke aangewezen, variërend van buitenlandse politieke invloeden tot binnenlandse actoren zoals vergunninghouders en de deviezencommissie”, stelt de organisatie. Zulke gefragmenteerde communicatie draagt volgens de VSB, niet bij aan het herstel van vertrouwen en kan eerder worden gezien als een signaal van beleidsmatige onzekerheid.

Daartegenover staat het meest recente bulletin van de Suriname Economic Oversight Board (SEOB), dat volgens de VSB wél een gefundeerd en feitelijk beeld schetst.

Uit dat rapport blijkt onder meer dat de basisgeldhoeveelheid (M0) eind 2024 met 8,6 procent de IMF-doelstelling overschreed, met name als gevolg van toegenomen overheidsuitgaven. Ook steeg de staatsschuld tot 96,7 procent van het bruto binnenlands product, terwijl het begrotingstekort opliep doordat de inkomsten harder daalden dan de uitgaven.

De VSB benadrukt dat deze macro-economische onevenwichtigheden structurele druk uitoefenen op de wisselkoers en dat het ontbreken van effectief vraagbeheer die druk versterkt. In haar verklaring stelt de organisatie dat zij zich bewust is van de gespannen situatie en zich daarom terughoudend opstelt in het doen van publieke uitspraken. Wel werkt de VSB aan een diepgaande analyse van de valutamarkt, die zij binnenkort zal publiceren. De organisatie besluit met de oproep tot beleidsrust, transparantie en samenhang, als essentiële voorwaarden voor het herstel van vertrouwen in de economie.

More
articles