Econoom Jim Bousaid, heeft gisteren in het radioprogramma ABC Aktueel gezegd, dat de primaire verantwoordelijkheid van het wisselkoersbeleid bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) ligt, en niet zozeer bij de minister van Financiën en Planning. “De minister is een budgettaire autoriteit, verantwoordelijk voor het budgetbeleid. De Centrale Bank is verantwoordelijk voor het monetair beleid en eigenlijk ook het wisselkoersbeleid”, aldus Bousaid. Hij stelde het heel jammer te vinden dat er juist bij de Centrale Bank, een ‘’oorverdovende stilte’’ is, omtrent de stijging van de wisselkoers.
Volgens Bousaid zou de De Centrale Bank in zo een crisissituatie, haar opinie moeten geven in de vorm van een vertrouwenwekkende verklaring, om zodoende de rust terug te brengen in de samenleving en tevens te zorgen voor minder speculaties op de markt. “Mede hierdoor zie je in het buitenland dat notulen van vergaderingen van de Centrale Bank van Suriname, openbaar zijn na zekere tijd, en die worden grif gelezen en geïnterpreteerd. Juist om speculatie te voorkomen”, aldus Bousaid. Hij vertelde dat er vorig jaar zelfs trainingen zijn gegeven aan de CBvS op het gebied van communicatie, omdat dit cruciaal is voor economische stabiliteit. Toch blijft volgens Bousaid, de noodzakelijke communicatie vanuit de Centrale Bank uit.
‘’Er is sinds oktober vorig jaar, een duidelijk misalignment tussen het economisch beleid en de koersontwikkelingen’’, stelde Bousaid. Volgens hem is er een directe correlatie tussen beleidsafwijkingen en koersbewegingen. ‘’Als er buitenlandse impulsen zijn, zoals stijgende eurokoersen, zie je dat het systeem onder druk komt te staan. Dan moet de Centrale Bank optreden als onafhankelijke autoriteit en het monetaire beleid aanscherpen. Dat gebeurt nu niet structureel genoeg.’’
De Suriname Economic Oversight Board (SEOB) wijst in zijn bulletins op een terugval sinds oktober 2024. Niet alleen zijn de overheidsuitgaven afgenomen, maar ook de inkomsten zijn gedaald, sterker nog dan de uitgaven. In een periode van hoge inflatie zou dit volgens Bousaid, niet mogen gebeuren. “In een situatie van een hoge inflatie, moet je nominaal in staat zijn de overheidsinkomsten gewoon te verhogen, als het nominaal terug loopt, is er sprake van een ernstige situatie.”
Hij voegde eraan toe dat de uitgavenvermeerdering van de overheid heeft geleid tot extra liquiditeit in de samenleving, wat op zijn beurt de vraag naar goederen én valuta aanwakkert. Tot slot uitte Bousaid zijn bezorgdheid over de te vroege versoepeling van het monetair beleid door de CBvS, waardoor het systeem nog kwetsbaarder is geworden voor externe schokken.