DNA-fracties eisen spoedvergadering over dubieuze aanbestedingen en overheidsbeleid

Meerdere fracties in De Nationale Assemblee (DNA) hebben het initiatief genomen om een spoedvergadering aan te vragen inzake een groeiend aantal gevallen van niet-transparant overheidsoptreden. Centraal staan de aanbestedingsprocedures, het gebrek aan transparantie en het mogelijk structureel schenden van wettelijke regels. De directe aanleiding voor de oproep is een recente rechterlijke uitspraak, waarin de staat Suriname per direct wordt verboden, uitvoering te geven aan het infrastructuurproject ‘Rehabilitatie wegstrekking South Drain-Apoera’. Volgens de indieners is dit geen op zichzelf staand incident, maar onderdeel van een verontrustend patroon waarbij overheidsopdrachten geregeld worden gegund aan de hoogste inschrijvers, zonder duidelijke motivering of transparante procedures.

Meerdere voorbeelden illustreren de zorgen:

  • De bouw van een nieuwe vergaderzaal voor DNA zou zijn gegund zonder betrokkenheid van de vaste commissie, wat risico’s meebrengt voor de UNESCO-status van de historische binnenstad.
  • Bij de aanleg van de wegaansluiting naar de brug bij de Van ’t Hogerhuysstraat, zouden gevoelige aanbestedingsgegevens zijn gelekt, iets waarvoor de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) openlijk kritiek uitte richting de minister van Openbare Werken.
  • De onlangs aangepaste Aanbestedings-wet, is volgens de oppositie zodanig gewijzigd dat deze nauwelijks nog van toepassing is op het beleid van de huidige regering, wat zorgen oproept over mogelijke pogingen tot zelfbescherming en corruptie.

DNA-leden signaleren dat naarmate de verkiezingen dichterbij komen, ook het aantal twijfelachtige overheidspraktijken toeneemt. Ze wijzen onder andere op:

  • Een poging tot goudsmokkel per privévliegtuig, waarbij volgens de minister van Financiën, jaarlijks zo’n 300 miljoen USD aan staatsinkomsten verloren zou gaan.
  • De controversiële uitgifte van ruim 113.000 hectare bosgebied voor houtkap, zonder dat de wettelijk verplichte milieueffectrapportages en inspraakprocedures met inheemse en tribale gemeenschappen (bekend als FPIC) zijn doorlopen.

De betrokken fracties eisen dat de regering zich publiekelijk verantwoordt tijdens een openbare vergadering in het parlement. Zij pleiten voor onmiddellijke toepassing van bestaande wetten en regels, met meer controle vanuit DNA. De officiële aanvraag tot het bijeenroepen van de spoedvergadering zal naar verwachting nog vandaag bij de voorzitter van De Nationale Assemblee worden ingediend.

More
articles