Burgerinitiatief Suriname, VSB en VES analyseren partijprogramma’s

In aanloop naar de verkiezingen van 25 mei 2025, zal het Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur (BINI) opnieuw een vergelijking maken van de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen. Voor deze editie werkt BINI samen met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), om zo een bredere en diepgaandere analyse te garanderen.

Het is de derde keer dat BINI een dergelijk vergelijkingsproject uitvoert; eerdere edities vonden plaats in 2015 en 2020. Het doel is kiezers beter te informeren en zo bij te dragen aan een bewuste en inhoudelijke stemkeuze.

De vergelijking richt zich op diverse beleidsterreinen, waaronder goed bestuur, rechtsstaat, democratie en mensenrechten, klimaat en milieu, sociaal beleid en het financieel-economisch beleid. Er wordt onder meer beoordeeld in hoeverre de partijprogramma’s een duidelijke visie bevatten op duurzame ontwikkeling, gebaseerd zijn op realistische doelen en assumpties, en of de plannen financieel zijn onderbouwd.

De initiatiefnemers benadrukken dat het project volledig onafhankelijk wordt uitgevoerd, zonder enige politieke inmenging. De financiering gebeurt uit eigen middelen van de deelnemende organisaties.

Opvallend is dat in tegenstelling tot voorgaande verkiezingen, vrijwel alle deelnemende partijen hun verkiezingsprogramma’s al in april hebben gepubliceerd. In eerdere jaren was dit meestal later het geval.

De resultaten van de analyses worden in de eerste week van mei gepubliceerd, zodat het electoraat nog ruim vóór 25 mei kennis kan nemen van de bevindingen. De rapporten zullen beschikbaar zijn via de communicatiekanalen van BINI, VSB en VES.

Naast de publicatie van de vergelijking zullen er ook inhoudelijke discussies met politieke partijen plaatsvinden. Zo organiseert de VES opnieuw haar traditionele ‘Economisch Debat’, terwijl BINI en de VSB het voortouw nemen bij een dialoog over goed bestuur. Partijen zullen daarbij inhoudelijk worden bevraagd over de concrete voornemens in hun verkiezingsprogramma’s.

Met deze gezamenlijke aanpak hopen de drie organisaties bij te dragen aan transparantie, inhoudelijke verkiezingscampagnes en een versterking van het democratisch proces in Suriname.

More
articles