Het Extended Fund Facility (EFF) programma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat Suriname sinds december 2021 ondersteunde, is succesvol afgerond. Het IMF heeft de Surinaamse regering geprezen voor de uitvoering van het programma, ondanks enige bezorgdheid over het tempo en de wijze van uitvoering van bepaalde beleidsmaatregelen.
De Vereniging Economische Stabiliteit (VES) complimenteerde de regering voor haar doorzettingsvermogen bij het doorvoeren van de hervormingen. Echter, er zijn verschillende zorgen over de uitvoering, vooral over de trage afbouw van de brandstofsubsidie dat volgens de VES een belangrijke oorzaak was van de stijgende wisselkoers en de hoge inflatie die de afgelopen maanden de economie heeft gekarakteriseerd. Het afbouwen van de subsidie gebeurde pas toen de situatie onhoudbaar werd, wat heeft bijgedragen aan een verergering van de armoede in brede delen van de samenleving.
De VES wees verder op de afwezigheid van een goeddoordacht sociaal programma. Dit heeft geleid tot een verergering van de situatie van kwetsbare groepen, terwijl er ook zorgen zijn over mogelijke corruptieve praktijken bij de uitvoering van bepaalde beleidsmaatregelen.
In de afgelopen maanden heeft de president verschillende keren aangegeven, dat het nu tijd is om “terug te geven” aan de samenleving. Dit zou onder andere moeten gebeuren door extra ondersteuning te bieden aan specifieke doelgroepen. De president stelde dat dit niet gezien moet worden als een verkiezingsstunt.
Tot nog toe heeft de president geen duidelijkheid verschaft over de herkomst van de middelen die hiervoor gebruikt worden, hetgeen vragen oproept over de houdbaarheid van de maatregelen en de mogelijke gevolgen voor de samenleving na de verkiezingen van mei 2025.
IMF
De VES heeft meermalen gesteld dat Suriname na de verkiezingen van 2025, in een onzeker “vacuum” kan belanden, met een periode van minimaal drie jaar zonder een duidelijk financieel programma. De VES pleit voor een vervolg van het IMF-traject na de verkiezingen, waarbij de nadruk moet liggen op goed bestuur en transparantie. Op dit moment blijven de meeste politieke partijen in de aanloop naar de verkiezingen stil over hun plannen voor het vervolg van het IMF-programma, wat de bezorgdheid van de samenleving vergroot.
Rekenkamer
Naast de zorgen over de uitvoering van het IMF-programma, richt de VES ook haar kritiek op de Rekenkamer. Volgens de VES is de Rekenkamer tekortgeschoten in haar plicht om effectief toezicht te houden op de besteding van publieke middelen, vooral binnen de gezondheidszorg. De VES stelt dat de Rekenkamer een integraal onderzoek had moeten uitvoeren naar ruim SRD 14 miljard die in de afgelopen vijf jaar aan de gezondheidszorg is besteed. Dit geld is onder andere gegaan naar het ministerie van Volksgezondheid, het Staatsziekenfonds (SZF), het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en andere medische instellingen. De VES benadrukt dat het essentieel is om te weten waar het meeste geld naartoe gaat, of de bestedingen gerechtvaardigd zijn en of ze hebben geleid tot een verbeterde gezondheidszorg.
Toekomst
Hoewel het IMF het EFF-programma als een succes beschouwt, blijven er aanzienlijke zorgen over de uitvoering van het beleid door de regering. De afbouw van de brandstofsubsidie, de stijgende inflatie en de gebrekkige transparantie over de herkomst van middelen voor sociale programma’s roepen vragen op. Bovendien blijft de vraag hoe Suriname de komende jaren zonder een duidelijk financieel plan zal navigeren, vooral na de verkiezingen van 2025. De VES roept de regering en politieke partijen op om een duidelijk en samenhangend traject voor de toekomst te presenteren, zodat de samenleving niet voor nare verrassingen komt te staan.