Lindveld: ‘Jongeren zijn geen toekomst, zij zijn het heden’

Refaja Lindveld, oud-Jeugdraadslid en huidig DNA-kandidaat nummer 4 op de lijst van de BEP, gelooft sterk in haar kansen bij de komende verkiezingen. In een gesprek met de krant benadrukte zij, dat ze zeker is van haar kansen, vanwege haar diepe connectie met de jeugd. “Mijn projecten spreken voor zich, mijn inzet is zichtbaar, en mijn boodschap is duidelijk: ik werk voor een betere toekomst voor ons allemaal”, aldus Lindveld.

Haar  politieke motivatie begon al op jonge leeftijd. Lindveld  liep regelmatig mee met haar moeder, die parttime werkte bij het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. “Ik ben een kind uit het oud systeem van sport- en jeugdzaken met vakantieschool en jeugdkamp. Die ervaringen motiveren mij tot op heden om te vechten voor betere kansen voor jongeren”, aldus Lindveld. Ze pleit voor de herintroductie van dit systeem, dat volgens haar succesvol was.

Als jonge politica binnen de BEP krijgt Lindveld de ruimte als individu te groeien en tegelijk beleidsvoorstellen te ontwikkelen, die bijdragen aan economische stabiliteit. “Mijn grootste uitdaging in de jeugdraad was mijn vastberadenheid om voor de jongeren op te komen die mij daar hadden geplaatst. Mijn aanpak werd soms als bedreigend ervaren, maar toonde me ook hoe belangrijk echte jeugdparticipatie is”, aldus Lindveld.

Ook was zij voorzitster van de commissie Onderwijs en Gezondheid binnen de Jeugdraad, en dat is ook nu haar belangrijkste kernpunt. “Het onderwijssysteem van Suriname moet worden herzien. Jongeren moeten toegang hebben tot betaalbare, toegankelijke en een jeugd-vriendelijke gezondheidszorg, met speciale aandacht voor mentale gezondheid”, aldus Lindveld. Zij benadrukte dat een veilige omgeving zeer cruciaal is voor de mentale gezondheid van jongeren. Ze pleit voor de inzet van kindvriendelijke psychologen in buurtcentra en scholen. “Scholen kunnen nu al beginnen met mentale gezond-  heidszorg. Train de leerkrachten, plaats af en toe een psycholoog, en train ook ouders”, aldus Lindveld. Daarnaast wil ze drop-outs tegengaan door het curriculum aan te passen op kritieke niveaus zoals MULO 2e/3e klas en middelbare school 4e/5e klas. “Een schoolcounselor kan jongeren helpen gemotiveerd te blijven en het belang van een diploma te begrijpen.”

Naast haar politieke inzet heeft Lindveld ook een achtergrond in dans en deed ze modellenwerk. De ervaringen die ze toen heeft opgedaan, waaronder zichzelf goed presenteren, gebruikt ze nu als leidster en spreekster. Volgens haar draait leiderschap niet alleen om beleid, maar ook om inspiratie en verbinding.

Lindveld heeft zich de afgelopen jaren actief ingezet bij verschillende projecten:

  1. Trimloop en gezondheidsvoorlichting in samenwerking met districtscommissaris Bhola en het AZP rond Wereldgezondheidsdag, gericht op de bewustwording rond gezonde voeding en beweging.
  2. Eerbetoon aan Surinaamse judoka’s na hun prestaties in het buitenland. “Ze kwamen allemaal terug met een medaille. Ik heb ze verwelkomd met een brassband en snacks in samenwerking met de Surinaamse Judo Federatie.”
  3. Training rond gezond eten en klimaatverandering voor jongeren, afgesloten met certificaten.
  4. Onderwijsadvies aan de minister met een concreet plan voor curriculumvernieuwing.

Lindveld stelde dat jongeren hun rol in de samenleving nu al moeten opeisen. “Jongeren zijn geen toekomst, ze zijn het heden. Alles wat nu wordt besloten, beïnvloedt hun leven. Mijn boodschap aan jongeren is: wees niet bang om je stem te gebruiken. Durf te dromen, en veranderen. Doe mee”, aldus Lindveld. Met haar plek als nummer 4 op de lijst, voelt Lindveld zich extra gemotiveerd. “De connectie met de mensen geeft mij het vertrouwen dat ik voldoende stemmen zal krijgen.”

More
articles