De voorzitster van de Caribische Gemeenschap (CARICOM), premier Mia Mottley van Barbados, heeft op vrijdag 4 april, een uiteenzetting gegeven over de mogelijke impact van mondiale crises op de kleine en kwetsbare economieën van het Caribisch gebied. Mottley schetste een somber beeld van de mondiale situatie, die volgens haar een samenloop is van de klimaatcrisis, verstoringen van de toeleveringsketens sinds Covid-19, toenemende levensonderhoudskosten, geestelijke gezondheidsproblemen onder jongeren, toenemende criminaliteit, en geopolitieke spanningen met oorlogen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De internationale orde, zo waarschuwde ze, staat op instorten, en daarbovenop dreigt een wereldwijde handelsoorlog die het Caribisch gebied ernstig kan treffen.
‘’Onze wereld verkeert in crisis. Ik zal het niet mooier maken dan het is. Dit zijn een van de meest uitdagende tijden voor onze regio sinds de meerderheid van onze leden onafhankelijk werd. Het is zelfs de moeilijkste periode die onze wereld heeft meegemaakt sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog tachtig jaar geleden. Onze planeet kampt met een klimaatramp die elk jaar erger wordt. De kosten voor levensonderhoud zijn enorm. We worden hierdoor al geteisterd sinds de verstoring van de toeleveringsketens, toen de covid-pandemie de sluiting van de meerderheid van de landen veroorzaakte‘’, aldus Mottley.
De Caribische economieën, die grotendeels afhankelijk zijn van import, zullen volgens Mottley, schadelijke gevolgen van stij-gende prijzen als gevolg van nieuwe Amerikaanse tarieven, waaronder een voorgestelde heffing op in China gemaakte schepen die Amerikaanse havens binnenvaren. ‘’Dat betekent hogere prijzen in de supermarkt, in de elektronicawinkel, in het restaurant – overal‘’, zei ze. Mottley waarschuwde dat de effecten overal voelbaar zullen zijn.
Mottley riep op tot eenheid in de regio, politieke samenwerking en hernieuwde diplomatieke gesprekken met de Verenigde Staten. ‘’Ze wijzen erop dat de kleine eilandstaten van het Caribisch gebied geen schadelijke vormen hebben voor de Amerikaanse economie, maar juist sterke historische en familiale banden hebben met de VS. Wij zijn jullie vrienden, geen vijanden‘’, zei ze, gericht aan president Trump.
Verder drijf ze aan op versnelling van regionale zelfvoorziening, vooral in de landbouw en lichte industrie. Het 25 by 2025-initiatief – dat mikt op 25 procent voedselproductie binnen de regio tegen 2025 – moet volgens haar ambitieuzer worden beperkt. Ook pleitte ze voor diversificatie van exportmarkten, onder andere door nauwere samenwerking met Afrika, Latijns-Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Europa en Canada.
Tot slot richtte ze zich tot de bevolking met een duidelijke boodschap: ‘’Koop lokaal en koop regionaal‘’, aldus Mottley. Volgens Mottley ligt de sleutel tot weerbaarheid en toekomstbestendigheid in regionale samenwerking, steun aan kleine producenten, en het aanspreken van de innovatieve kracht van de Caribische geest. Mottley riep voorts op tot solidariteit: ‘’Onze voorouders hebben grotere beproevingen doorstaan.‘’