VES: ‘Medisch specialisten en politiek oefenen invloed uit op zorgbudgetten’

De Vereniging van Economisten in Suriname S) heeft in het economistenblad INZICHT, een artikel gepubliceerd, waarin zij een analyse geeft van jaarverslagen, begrotingen en onafhankelijke observaties betreffende het gezondheidsbudget. Uit de analyse blijkt dat een klein aantal medisch specialisten en apothekers verantwoordelijk is voor 65 procent van het totale gezondheidszorgbudget. Dit komt neer op een uitgave van minimaal SRD 14 miljard (ongeveer USD 380 miljoen) over de afgelopen vijf jaar. Binnen deze groep kunnen de maandelijkse inkomens oplopen tot SRD 800.000 (ongeveer USD 21.600) per specialist, wat aanzienlijk hoger is dan de salarissen van collega’s in andere disciplines, die bijvoorbeeld SRD 80.000 (USD 2.160) per maand verdienen. Deze bedragen stijgen verder wanneer inkomsten uit de informele sector en directe betalingen van patiënten worden meegerekend.

Financiële tekorten en druk op beleidsmakers

Door de scheve verdeling van zorgbudgetten blijven andere essentiële onderdelen van de sector (huisartsen, jonge specialisten, verpleegkundigen en ziekenhuizen) met structurele financiële tekorten kampen. Ziekenhuizen kunnen daardoor nauwelijks investeren in noodzakelijke verbeteringen, wat de toegankelijkheid van zorg voor de gemiddelde burger bemoeilijkt. Volgens de VES leidt deze situatie tot een instabiele financieringsstructuur, waarbij middelen ad-hoc worden vrijgemaakt onder politieke en publieke druk in plaats van via een transparant en data-gedreven beleid.

Invloed van medische specialisten op beleid

Een kleine groep gevestigde medisch specialisten bekleedt sleutelposities binnen zowel de gezondheidszorg als de politiek, waardoor zij direct invloed uitoefenen op de verdeling van zorgbudgetten.

Zij zijn vertegenwoordigd in overheidscommissies, beroepsverenigingen zoals de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) en diverse politieke partijen. De afgelopen decennia hebben medisch specialisten zich steeds nadrukkelijker gepositioneerd binnen de besluitvorming, waarbij sommigen nu zelfs op verkiesbare plaatsen staan voor de komende verkiezingen.

Deze verwevenheid tussen de medische en politieke sector roept volgens de VES, vragen op over belangenverstrengeling. Financiële belangen in laboratoriumonderzoeken en medische verbruiksartikelen via tussenhandel, vergroten de zorgen over transparantie in de sector.

Politieke verantwoordelijkheid en toekomstperspectief

De VES stelt dat de politiek tot nu toe onvoldoende heeft ingegrepen om de onevenredige verdeling van zorgmiddelen aan te pakken. De huidige minister van Volksgezondheid, evenals andere prominente artsen binnen politieke partijen, hebben het tij niet weten te keren. Ondertussen blijven essentiële afdelingen, zoals de kinderzorg in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), ondergefinancierd, en hebben bewoners in de districten en het binnenland, beperkte toegang tot basiszorg. De toenemende invloed van medisch specialisten binnen politieke partijen en beleidsorganen blijft volgens de VES een punt van zorg en roept de vraag op, in hoeverre volksgezondheid en rechtvaardige verdeling van zorggelden vooropstaan, of nemen politieke en persoonlijke belangen de overhand. De komende verkiezingen zullen volgens de VES, bepalend zijn voor de koers die de gezondheidssector in Suriname zal volgen.

More
articles