De afgelopen dagen is er enigzins opschudding ontstaan over kandidaten die op meerdere politieke lijsten voorkomen op DR- en RR-niveau. Zowel het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) als de Algemene Facilitatiecommissie Verkiezingen (AFP) heeft deze dubbele kandidaatstellingen geconstateerd, wat heeft geleid tot discussie binnen de politiek.
Vicepresident Ronnie Brunswijk zei desgevraagd, dat hij niet begrijpt waarom deze kwestie zoveel commotie veroorzaakt. “Mensen staan soms op een lijst, zonder dat ze het weten. Het is niet correct om iemand op een lijst te plaatsen, zonder zijn of haar toestemming”, aldus Brunswijk. Hij benadrukte dat de structuren binnen de ABOP, duidelijke instructies hadden gekregen: iedereen die op de lijst stond, moest bewust en vrijwillig zijn toestemming hebben gegeven. Volgens Brunswijk heeft ABOP een strikt proces gevolgd, waarin alle stukken via de partijstructuren naar het secretariaat werden gebracht en verwerkt. ‘’Mocht er alsnog een discrepantie zijn, dan ligt de verantwoordelijkheid bij de structuren die de lijsten hebben samengesteld’’, aldus Brunswijk.
De kwestie heeft de aandacht getrokken, vooral omdat sommige betrokken kandidaten zich nu gedwongen voelen zich publiekelijk te distantiëren van partijen, waarvan zij onbedoeld op de lijst zijn geplaatst. “Dit zorgt voor verwarring onder kiezers en leidt tot beschuldigingen tussen politieke partijen”, aldus Brunswijk. Hij suggereerde, dat deze verwarring mogelijk bewust wordt gecreëerd door bepaalde partijen, waaronder de NDP. Hij verwees naar een recent incident, waarbij een kandidaat van de NPS betrokken was. Volgens hem zou zij aanvankelijk niet als kandidaat hebben willen optreden, maar is zij later alsnog als ‘schaduwkandidaat’ gepresenteerd.
Brunswijk leverde scherpe kritiek op het Anti-Fraude Platform en diens voorzitster, Jennifer van Dijk-Silos. Volgens hem zou een voormalig OKB-lid, mevrouw Van Dijk Silos, niet objectief zijn en nauwe banden hebben met de NDP. Hij suggereerde zelfs dat haar eerdere beslissingen en politieke betrokkenheid haar neutraliteit in twijfel trekken. Brunswijk wees erop dat onder haar toezicht Nour Salim op een kandidatenlijst stond, en dat haar latere uitspraken over objectiviteit ongeloofwaardig zijn. “Ze kleurt duidelijk politiek en heeft laten zien bij welke partij ze hoort”, aldus Brunswijk.
Hij suggereerde dat haar houding voortkomt uit politieke vooringenomenheid en dat ze de handelingen van anderen beoordeelt, vanuit haar eigen ervaring. “Als je zulke dingen zelf hebt gedaan, ga je ervan uit, dat anderen die ook doen”, aldus Brunswijk.
Het AFP hield recentelijk een spoedpersconferentie over vermeende onregelmatigheden bij de kandidaatstelling van politieke partijen. Brunswijk stelt dat het platform geen officiële rol speelt in de organisatie van verkiezingen en dat de uitlatingen van Van Dijk-Silos, vooral bedoeld zijn om de ABOP in diskrediet te brengen. Volgens Brunswijk richt het AFP zich doelbewust op zijn partij, wat volgens hem wijst op een politieke agenda, in plaats van een daadwerkelijke strijd tegen verkiezingsfraude.