Tabaksgebruik blijft een ernstig volksgezondheidsprobleem, zowel wereldwijd als in Suriname. De consumptie van tabaksproducten draagt aanzienlijk bij aan ziekte en sterfte en vormt een grote bedreiging voor de volksgezondheid. Ondanks vooruitgang in de bestrijding van tabaksgebruik blijft voortdurende inspanning nodig om bewustzijn te vergroten en gedragsverandering te stimuleren. Suriname is sinds 2004 aangesloten bij het WHO Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) en heeft het verdrag in 2008 geratificeerd. Dit houdt in dat het land zich juridisch heeft verbonden aan maatregelen om tabaksgebruik te verminderen. Ondanks deze verplichtingen blijft tabaksgebruik een groot probleem. Nieuwe trends, zoals e-sigaretten, vape-pods en shisha-pennen, vormen een extra uitdaging. Vooral onder jongeren bestaat de misvatting dat deze “modernere” tabaksproducten minder schadelijk zijn dan conventionele sigaretten, terwijl onderzoek aantoont dat ze eveneens ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.
Om de negatieve gevolgen van tabaksgebruik en aanverwante producten onder de aandacht te brengen, hebben de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO/WHO), het ministerie van Volksge-zondheid en het Nationaal Coördinatie-mechanisme voor Tabakscontrole in Suri-name een grootschalige campagne gelanceerd. Deze tien weken durende campagne, uitgevoerd door het Jamur Instituut voor Onderwijs en Advies, richt zich op be-wustwording en gedragsverandering. De campagne benadrukt de schadelijke effecten van tabaksproducten en roept op tot een gezondere levensstijl. Een belangrijk doel is het vergroten van de kennis over de bestaande Tabakswet, zodat de gemeenschap beter begrijpt hoe regelgeving kan helpen bij het terugdringen van tabaksgebruik.
Tegelijkertijd beoogt de campagne beleidsmakers en andere belanghebbenden te mobiliseren om zich in te zetten voor strengere wetgeving en een sterker juridisch kader ter regulering van tabaksgebruik. De herziene anti-tabakswetgeving is momenteel in behandeling bij het parlement. Gezien de hoge prevalentie van tabaksgebruik in Suriname en de bijbehorende ge-zondheidsrisico’s is snelle en doeltreffende wetgeving van groot belang. Tabak is een van de voornaamste risicofactoren voor niet-overdraagbare ziekten, die de belangrijkste doodsoorzaak vormen in het land. Met gerichte campagnes en strengere wetgeving hoopt Suriname een significante stap te zetten naar een gezondere toekomst voor zijn bevolking.