Boksteen: ‘Onafhankelijke verkiezingsautoriteit blijft uit’

Lothar Boksteen, oud-voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en het Centraal Hoofdstembureau (CHS), heeft in een gesprek met ABC Online Nieuws medegedeeld, dat Suriname een van de weinige landen is, waar de zittende regering verantwoordelijk is voor het organiseren van de verkiezingen. Ondanks aanbevelingen om een onafhankelijke verkiezingsautoriteit op te richten, is dit nog steeds niet gebeurd. Volgens Boksteen wordt bij elke verkiezing het personeel van zowel het OKB als het CHS grotendeels vervangen, waardoor er weinig continuïteit en ervaring binnen de instituten behouden blijft. “Dit is een van de redenen waarom het misgaat,” aldus Boksteen.

Hij pleit ervoor om verkiezingen voor districts- en ressortsraadleden los te koppelen van de verkiezingen voor De Nationale Assemblée (DNA). “We hebben al vaker aangegeven dat een onafhankelijke autoriteit nodig is, maar alle partijen, ook die in de oppositie, hebben in de regering gezeten en hebben het niet doorgevoerd,” aldus Boksteen.

Ook merkte hij op, dat er na verkiezingen nauwelijks aandacht is voor verbeteringen in het verkiezingsproces.  “Op 26 mei, de dag na de verkiezingen, lijkt iedereen alles te zijn vergeten. Journalisten richten zich dan op wie de regering gaat vormen, en pas een jaar voor de volgende verkiezingen, wordt er weer over het proces gesproken,” aldus Boksteen. Daarnaast wees hij op de situatie in Nederland, waar het kiesstelsel anders is georganiseerd. Hij benadrukt dat bij verkiezingen in Rotterdam de samenstelling van de verkiezingsinstanties niet afhankelijk is van politieke vertegenwoordiging, terwijl in Suriname het CHS en OKB vaak een afspiegeling zijn van de partijen in De Nationale Assemblée. Tot slot roept Boksteen op tot hervormingen: “Het hele systeem moet op de schop.  Volgens hem hebben enkele politieke partijen beloofd dit te regelen, maar of het daadwerkelijk gebeurt, blijft afwachten.

More
articles