AFP: Grootschalige misstanden in verkiezingsproces geconstateerd

Tijdens een persconferentie gisteren om 17.00 uur in het VOS-gebouw aan de Gemenelandsweg, heeft het Anti-fraude Platform (AFP) bevestigd, dat de door het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) vastgestelde misstanden en chaos in het verkiezingsproces, daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. AFP-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos, zelf oud-voorzitter van het OKB, benadrukte dat deze onregelmatigheden, hoewel er geen specifieke wettelijke bepalingen voor zijn, direct invloed kunnen hebben op de verkiezingsuitslag. Volgens haar zou het OKB in dergelijke gevallen gerechtigd zijn de uitslag ongeldig te verklaren.

OKB-voorzitter Samseerali Sheikh-Alibaks had eerder via Starnieuws diverse onvolkomenheden aan het licht gebracht, die volgens hem onaanvaardbaar zijn. De problemen concentreren zich vooral rond de kandidatenlijsten voor de ressort- en districtsraad. Alibaks sprak van een complete chaos bij de indiening van deze lijsten. Van Dijk-Silos bevestigde namens het AFP, dat zij exact dezelfde misstanden hebben geconstateerd tijdens hun controlewerkzaamheden en benadrukte dat de onthullingen van de OKB-voorzitter, op feiten zijn gebaseerd.

Kandidatenlijsten en invloed op verkiezingsuitslag

Een van de meest verontrustende bevindingen is dat sommige kandidaten op meerdere lijsten voorkomen, sommigen zonder hun toestemming, of zelfs zonder hun medeweten, op de lijst van een andere politieke partij zijn geplaatst. Dit vormt een ernstig probleem voor de samenstelling van de ressort- en districtsraden en kan grote gevolgen hebben voor de verkiezing van de president in een eventuele Verenigde Volksvergadering. In deze vergadering bepalen de bijna negenhonderd ressort- en districtsraadsleden uiteindelijk, wie het staatshoofd wordt.

Gebrek aan checks and balances

Van Dijk-Silos wees op de incompetentie bij verschillende hoofdstembureaus. Volgens haar is de training van de leden mogelijk te laat gestart, waardoor zij niet goed genoeg zijn opgeleid en beslissingen nemen die niet in overeenstemming zijn met de kiesregeling. Daarnaast ontbreekt het aan checks and balances. Normaal gesproken zouden hoofdstembureaus moeten bestaan uit vertegenwoordigers van diverse politieke partijen, maar nu zijn de leden vaak afkomstig van slechts enkele partijen. In sommige districten bestaan de bureaus uitsluitend uit leden van de coalitiepartijen VHP en ABOP, wat volgens Van Dijk-Silos, een gevaarlijke ontwikkeling is.

Rol van het CHS

Het AFP constateert verder dat het Centraal Hoofdstembureau (CHS) een sturende rol speelt richting de hoofdstembureaus, wat volgens Van Dijk-Silos onwettig is. Zij pleitte voor drastische hervormingen in het verkiezingsproces en riep op tot naleving van de kiesregeling door alle betrokken instanties. Hoewel Van Dijk-Silos zich niet wilde uitspreken over fraude zonder hard bewijs, benadrukte zij dat het OKB als controleorgaan nu wél degelijk de bevoegdheid heeft om in te grijpen. Ook stelde zij dat politieke partijen deze wanpraktijken gedogen omdat zij er zelf politiek voordeel uit halen. “Politieke partijen richten zich nu alleen op het tellen van stemmen, maar zwijgen omdat ze rekening houden met mogelijke coalitievormingen”, aldus Van Dijk-Silos.

Het AFP zal dinsdag een uitgebreid rapport publiceren over de geconstateerde misstanden en chaos tijdens hun controlewerkzaamheden in de verschillende districten. Van Dijk-Silos concludeerde, dat de bewering dat Suriname bekend staat om goed georganiseerde verkiezingen voor eens en altijd ontkracht moet worden. Ze gaf aan dat internationale waarnemers, zoals die van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), wel degelijk melding maken van structurele tekortkomingen en ernstige fouten. Echter, volgens haar wordt het echte rapport nooit openbaar gemaakt.

More
articles