Minimumuurloon omhoog terwijl kosten blijven stijgen

De verhoging van het minimumuurloon per 1 april 2025 naar SRD 52,47 bruto, lijkt voor Surinaamse werknemers goed nieuws. Dit bedrag is vastgesteld op advies van de Nationale Loonraad. Handhaven van het oude minimumuurloon – SRD 49,12, – was niet meer mogelijk. Door deze aanpassing verdient een burger die veertig uur per week werkt SRD. 2.098,80 bruto op weekbasis. Per 31 december 2024 is door de regering vastgesteld dat de armoedegrens SRD 7.737,- bedraagt voor één volwassene of een 1 persoonshuishouden.

De vooruitgang voor loontrekkers zet echter niet veel zoden aan de dijk. Het probleem is namelijk dat winkelprijzen blijven stijgen en de kosten van levensonderhoud de pan uit rijzen. Dat is het vernietigende van inflatie; burgers kunnen steeds minder aanschaffen met het bedrag dat ze verdienen. Hogere lonen die binnen de kortste keren worden opgeslokt door inflatie is geen echte verbetering. Er zijn structurele oplossingen nodig om de winkelprijzen te beteugelen, anders blijft het dweilen met de kraan open. Dat is nou precies wat deze regering doet; grijpen naar koopkrachtversterking en loonsverhogingen, die geen duurzame oplossingen zijn voor inflatie, laat staan voor het bestrijden van armoede. Als de regering lage inkomensgroepen wil helpen, is het van belang te werken aan de volgende maatregelen.

Investeer in ondernemerschap en in een gediversifieerde economie, met focus op vooral het produceren van (hoogwaardige) eindproducten en op dienstverlening, m.a.w. een secundaire en tertiaire economie. Hierdoor ontstaan broodnodige arbeidsplaatsen die bovendien goed betaald zijn. Creëer dus waarde ín Suriname zelf en stimuleer export; Surinamers hebben werkgelegenheid nodig en Suriname heeft deviezen nodig. Tref bovendien maatregelen om winkelprijzen van basisgoederen in toom te houden. Durf regelgeving en/of incentives in te stellen voor de handel waardoor basisgoederen betaalbaar blijven en ondernemers kunnen blijven groeien.

Surinamers die afhankelijk zijn van sociale uitkeringen zoals kinderbijslag, financiële bijstand zwakke huishoudens, financiële bijstand mensen met een beperking en koopkrachtversterking, beklagen zich bij herhaling over de late uitbetalingen. Er is soms sprake van maandenlange achterstand, terwijl het hier gaat om kwetsbare groepen in onze samenleving. Zorg als overheid voor een deugdelijke en transparante beheersing van de sociale tegoeden, zodat deze Surinamers niet onnodig in grote(re) problemen geraken.

De regering doet er goed aan te werken aan een sterke en eerlijke economie, zonder verspilling van overheidsinkomsten. Hierbij moet corruptie intensief worden bestreden, omdat dit de grootste verspiller is van ons belastinggeld. Het is vooral corruptie die mede de armoede in ons land in stand houdt. Laat transparantie hoog in het vaandel staan. Stimuleer productie, dat le-vert arbeidsplaatsen op en inkomsten voor het land, dan krijgen we een sterkere Surinaamse munteenheid en volgt stabiliteit dat doorwerkt in het voordeel van alle Surinamers.

Gloria Lie Kwie Sjoe, A20 Combinatie  

More
articles