RGD op weg naar zelfstandigheid

Foto: Ivan Summerville

Directeur Radjesh Radjkoemar van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) heeft op het kabinet van de president een presentatie verzorgd voor president Chandrikapersad Santokhi. Dit gebeurde op dinsdag 25 maart 2025 en had als doel het staatshoofd te informeren over de ontwikkelingen binnen de RGD en meer inzicht te verschaffen in het beleid van deze instantie. President Santokhi wees op de noodzaak dat de RGD zich richting zelfstandigheid ontwikkelt. “Het verminderen van de afhankelijkheid van overheidssteun is essentieel. Dit sluit aan bij het bredere doel van de regering om subsidies af te bouwen en zorgvoorzieningen zelfvoorzienend te maken”, stelde het staatshoofd. De RGD, een belangrijke speler in de Surinaamse gezondheidszorg, valt onder het ministerie van Volksgezondheid en ontvangt haar financiering uit de begroting van het ministerie van Financiën. Een centraal onderdeel van de visie voor de toekomst van de RGD is het versterken van de financiële zelfstandigheid. Directeur Radjkoemar noemde het aangaan van afspraken met verzekeraars en het verhogen van het honorarium bij de RGD, belangrijke stappen om deze doelstelling te bereiken.

Dit maakt het mogelijk om de eerstelijnszorg, geleverd door artsen en verpleegkundigen, te versterken en de organisatie verder te professionaliseren. Tijdens de presentatie kwam ook het vergunningenbeleid voor artsenpraktijken aan de orde. De directeur wees op de concurrentie tussen particuliere artsen en de RGD, vooral omdat particuliere artsen vaak in dezelfde gebieden werkzaam zijn als de RGD-poli’s.

Deze situatie heeft invloed op de werking van de RGD en vraagt om zorgvuldig beleid om een eerlijke concurrentie te waarborgen. President Santokhi gaf aan dat de RGD meer aanbevelingen moet doen met betrekking tot de exploitatie van de zorg en de aanpassing van de basiszorgwetgeving. De focus moet liggen op het verbeteren van de eerstelijnzorg, waarin artsen en verpleegkundigen een cruciale rol spelen. “

De RGD zal deze aanbevelingen zeker meenemen en verder afstemmen met het bestuur”, aldus directeur Radjkoemar Verder werd er gesproken over het doorverwijsbeleid, waarbij president Santokhi aangaf dat artsen soms te snel doorverwijzen naar specialistische zorg, zoals MRI-scans. Dit verhoogt de kosten van de zorg aanzienlijk. Het doel is om artsen te stimuleren om eerst in-depth onderzoek te doen voordat ze doorverwijzen, om zo onnodige kosten te vermijden. Het staatshoofd onderstreepte ook dat er regelgeving nodig is om misbruik van doorverwijzingen te voorkomen. “Die regelgeving moet er ook zijn in die hele basiszorgwet en moet goed vastgelegd worden.”

More
articles