Surinaamse bedrijven bundelen krachten voor duurzame toekomst

Het Nationaal SDG-platform heeft op donderdag 6 maart in Hotel Torarica, het CEO SDG Breakfast georganiseerd, dat toonaangevende Surinaamse bedrijven bijeen bracht, om te discussiëren over de impact van de ‘nieuwe economie’ en hoe het bedrijfsleven kan bijdragen aan de implementatie van de Sustainable Development Goals (SDGs).

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, heeft in zijn toespraak gesproken over de samenleving van de toekomst. Hij ging in op de vraag, hoe de nieuwe economie kan worden gebruikt om de samenleving van de toekomst te bouwen en besprak de ambitie van Suriname, om een uitgebreidere rapportage te doen over de voortgang van de SDGs in de opkomende VNR.

Kyana Bowen, Executive Director van UN Global Compact Network Caribbean, ging in op de ondersteuning die UN Global Compact als netwerk kan bieden aan Surinaamse bedrijven om dichter bij de realisatie van de SDGs te komen.

Patrick Healy, CEO van VSH United, benadrukte tijdens zijn toespraak, dat Suriname en Guyana zich in een transformerende fase bevinden door de groei van de olie- en gassector. Hoewel deze sector enorme economische kansen biedt, is het van cruciaal belang te zorgen voor een inclusieve en duurzame ontwikkeling. De VSH Group heeft de ‘New Economy’ als centraal thema opgenomen in haar meerjarenstrategie 2022-2027 en zet in op de kansen die deze transitie met zich meebrengt. Volgens Healy moeten bedrijven strategisch inspelen op deze economische transitie door te investeren in duurzame infrastructuur, het bevorderen van eerlijke werkgelegenheid en het ondersteunen van start-ups. Daarnaast is samenwerking met internationale partners essentieel om innovatie en duurzame groei te stimuleren.

Healy wees ook op verschillende uitdagingen die het implementeren van duurzame strategieën in Suriname bemoeilijken, zoals de verkiezingen in mei 2025, de voortdurende brain drain, wisselkoers- en inflatie-onzekerheden, de hoge schuldenlast en begrotingstekorten, de opschorting van Suriname uit de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) en de gevolgen van klimaatverandering voor de energievoorziening. Ondanks deze uitdagingen, biedt de ‘New Economy’ kansen om duurzaamheid te verankeren in de bedrijfsvoering. Healy benadrukte, dat bedrijven moeten inzetten op digitalisering en innovatie om efficiënter en duurzamer te opereren. VSH United heeft onder meer geïnvesteerd in slimme terminals, digitale transformaties en milieuvriendelijke productieprocessen.

Bryan Renten, COO van Fernandes Group, onderstreepte dat duurzaamheid geen kwestie is van perfectie, maar van vooruitgang. Fernandes Group neemt concrete stappen op het gebied van gezondheid, gendergelijkheid, waterbeheer, hernieuwbare energie, werkgelegenheid en verantwoord produceren. Renten benadrukte dat samenwerking tussen de private sector en de overheid, essentieel is om de SDGs effectief te implementeren.

Tijdens de paneldiscussies kwamen enkele belangrijke inzichten naar voren. De private sector speelt een cruciale rol in het realiseren van de SDGs en moet duurzaamheid verankeren in haar bedrijfsstrategie. De overheid toont bereidheid om samen te werken met bedrijven om duurzame initiatieven te ondersteunen. Netwerken en kennisdeling zijn onmisbaar voor vooruitgang in duurzame bedrijfspraktijken.

Het CEO SDG Breakfast toonde aan, dat de Surinaamse private sector vastbesloten is om duurzaamheid als kernwaarde te integreren in haar strategieën. Met de ‘New Economy’ in opkomst, is het van belang dat bedrijven blijven innoveren en investeren in duurzame ontwikkeling. Het CEO SDG Breakfast werd deze keer aangeboden door VSH United en de Fernandes Group.

De UN Global Compact is een vrijwillig ini-tiatief van de Verenigde Naties dat bedrij-ven stimuleert om verantwoord te ondernemen op basis van principes over mensenrechten, arbeid, milieu en anti-corruptie. De principes ondersteunen de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, vooral op het gebied van eerlijk werk en economische groei, verantwoorde consumptie en productie, vrede, justitie en sterke instituties en klimaatactie. Bedrijven die de UN Global Compact volgen, dragen direct bij aan een duurzamere en eerlijke wereld.

More
articles