Staatsolie heeft nog 1,5 miljard nodig voor deelname GranMorgu-project

Staatsolie moet dit jaar een recordbedrag van 1,5 miljard USD aan bankfinanciering veiligstellen, om zijn aandeel in het offshore GranMorgu-energieproject te kunnen waarborgen. Dit bevestigde directeur Annand Jagesar in een interview met persbureau Reuters.

Het GranMorgu-project, dat wordt geleid door het Franse energiebedrijf TotalEnergies, is het eerste grootschalige offshore project van Suriname. De oliereserves die hier zijn ontdekt, hebben het potentieel om het land als producent te laten concurreren met buurland Guyana. De eerste olieproductie wordt in 2028 verwacht. Staatsolie wil samenwerken met TotalEnergies en APA Corporation in de ontwikkeling van het veld in Blok 58, waarvoor in oktober een positief definitief investeringsbesluit werd genomen.

Jagesar verklaarde dat Staatsolie in gesprek is met internationale banken om de financiering rond te krijgen. “Ze willen het heel graag doen”, zei hij aan de zijlijn van een industrieconferentie in Guyana.

De totale kosten voor de olie- en gasontwikkeling worden geschat op 12,2 miljard dollar. Voor het belang van Staatsolie in het GranMorgu-project, is ongeveer 2,4 miljard USD nodig. Het bedrijf heeft reeds 175 miljoen USD uit eigen middelen bijgedragen en werkt aan aanvullende financiering, onder meer via de uitgifte van obligaties.

Volgens Jagesar is de ontwikkeling van het project voor 10 procent voltooid. Een reeks initiële contracten ter waarde van maximaal 7 miljard dollar is al toegekend. Hij benadrukt dat deelname aan het project niet alleen financieel aantrekkelijk is, maar ook een strategische zet om Staatsolie verder te laten groeien. “Meedoen en leren van de grote jongens, dat past perfect in onze strategie”, aldus Jagesar.

Groeiambities en toekomstige investeringen

Staatsolie verwacht dat zijn omzet tegen 2029 bijna verdrievoudigt tot 1,77 miljard dollar, volgens een prospectus die werd gepubliceerd bij de uitgifte van obligaties. De grootste uitdaging blijft echter het snel aantrekken van kapitaal om deel te nemen aan grootschalige offshore projecten.

Naast GranMorgu kijkt Staatsolie naar deelname in Blok 52, een aardgasproject onder leiding van het Maleisische Petronas. Dit project, dat een definitief investeringsbesluit in 2026 verwacht, zou de eerste grootschalige aardgasontwikkeling in Suriname kunnen worden. Adviesbureau Wood Mackenzie schat de kosten op 10 miljard dollar en verwacht dat Staatsolie nog eens 2 miljard dollar moet ophalen om zijn 20 procent-belang veilig te stellen. De financiële opbrengsten uit Blok 58 zouden Staatsolie daarbij aanzienlijk kunnen ondersteunen. Op volle capaciteit zou het project naar schatting 700 miljoen USD per jaar genereren. Volgens analist Luiz Hayum van Wood Mackenzie, zou de timing in het voordeel van Staatsolie kunnen werken, aangezien de grootste uitgaven voor Blok 52 pas na 2028 nodig zijn, tegen de tijd dat Blok 58 al inkomsten genereert. Met deze strategische stappen zet Staatsolie zich in voor een sterke positie in de opkomende offshore energiesector van Suriname.

More
articles