‘Leiderschap gebaseerd op prestaties, niet op gender’

‘’If we don’t get a seat at the table, we bring our own chair‘’, met deze krachtige woorden werd de Women’s Leadership Summit 2025, afgelopen zaterdag gestart. De summit, georganiseerd door de Women’s Sustainable Development Foundation (WSDF), stond in het teken van de kracht, uitdagingen en vooruitgang van vrouwen in leiderschapsposities. De vierde editie van deze summit, met het thema: ‘Leading with Purpose: Woman Shaping the Future’, sloot naadloos aan bij de groeiende behoefte aan gendergelijkheid en vrouwelijke empowerment in Suriname. Het evenement was bedoeld om zowel vrouwen als mannen te inspireren om leiderschap te omarmen, zowel binnen organisaties als in hun persoonlijke leven.

Verschillende professionals uit diverse sectoren namen deel aan het event, dat bestond uit paneldiscussies en workshops.

Inclusiviteit en flexibiliteit

Een belangrijk gespreksthema was de noodzaak om vrouwen de ruimte te geven om zowel vrouw als professional te zijn. Aan de orde kwamen onder andere flexibele werktijden en erkenning van specifieke behoeften, waaronder menstruatieverlof en ouderschapsverlof. De summit riep op tot een eerlijke verdeling van taken binnen gezinnen en organisaties. ‘’Een man moet ook kunnen zeggen: ‘Mijn kind is ziek, ik blijf thuis‘’’, werd gesteld. Het bevorderen van gedeelde verantwoordelijkheid tussen mannen en vrouwen draagt bij aan een inclusieve en eerlijke werkcultuur.

Empathie als sleutel tot productiviteit

Een ander centraal thema was het belang van empathie in leiderschap. Goede leiders kennen hun personeel en begrijpen hun uitdagingen. Uit onderzoek blijkt dat hoe empathischer een leidinggevende is, hoe lager het ziekteverzuim en hoe hoger de productiviteit. Dit principe geldt niet alleen op de werkvloer, maar ook binnen gezinnen en de bredere samenleving.

Leiderschap gebaseerd op prestaties

Een belangrijk aspect dat werd besproken, was dat leiderschap moet worden beoordeeld op basis van prestaties en kwaliteiten, en niet op gender. Training en mentorship spelen hierbij een cruciale rol. “Alles begint met een keuze‘’, werd benadrukt. “Wacht niet op aanwijzingen, maar maak tijd om te leren en te groeien.” Ook werd er aandacht besteed aan competitie als drijvende kracht. ‘’Competitie hoeft niet negatief te zijn, het kan juist motiveren om beter te presteren. Als je weet wie je bent, heb je geen concurrentie. Niemand kan op jouw plek staan.” Er werd naar voren gebracht dat vrouwen die een bepaalde functie willen bekleden, vaak harder aan de weg moeten timmeren dan mannen. Dit geldt ook voor een promotie.

Zonder vrouwen geen ontwikkeling

De Women’s Leadership Summit 2025 bood een inspirerend platform waarin vrouwen werden aangemoedigd om hun kracht te omarmen, zichzelf te blijven ontwikkelen en elkaar te ondersteunen. De boodschap was duidelijk: zonder vrouwen geen ontwikkeling. Of je nu een CEO bent of een huisvrouw, elke vrouw heeft leiderschap in zich. Door kennis en ervaringen te delen, hoopt de WSDF de kloof tussen ‘gewone’ vrouwen en rolmodellen in Suriname te dichten. De organisatie blijft zich inzetten voor een toekomst waarin vrouwelijke leiders een vanzelfsprekende rol spelen in de ontwikkeling van Suriname en de wereld.

Bewustwording, actie en verandering

De WSDF werkt vanuit drie kernprincipes: bewustwording, actie en verandering. Deze pijlers zijn afgestemd op de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties, met SDG 5 – gender-gelijkheid – als centraal doel. De organisatie bevindt zich momenteel in de actie-fase, die tot 2027 zal duren. In deze fase ligt de focus op praktische initiatieven en concrete resultaten, zoals professionele ontwikkelings-workshops en mentorprogramma’s. Deelnemers konden hun eigen workshops kiezen op basis van hun interesses en achtergrond.

More
articles