Ali: ‘Guyana neemt aanval op soldaten zeer serieus’

Een groep Guyanese militairen is maandag aangevallen nabij de westgrens van het land, vermoedelijk door leden van de Venezolaanse Sindicato-bende. President Mohamed Irfaan Ali reageerde dinsdag op het incident en benadrukte, dat Guyana de aanval “zeer serieus” neemt. Hij verklaarde dat een grondige evaluatie zal plaatsvinden voordat verdere stappen worden ondernomen om zowel de veiligheid van de militairen als de soevereiniteit van het land te waarborgen.

Gewonde soldaten geïdentificeerd

Volgens informatie van de Guyana Defence Force (GDF), raakten zes soldaten gewond bij de aanval. Tweede luitenant Ansel Murray liep een schotwond op aan de rechterkant van zijn hoofd, sergeant Kevon Davis werd geraakt in zijn rechtervoet en enkel, en korporaal Andre Fraser kreeg schotwonden aan de linkerkant van zijn buik en schouder. Daarnaast werd korporaal Kevin Henry geraakt in de linkerarm en schouder, lance corporal Travis Yorrick in de rechterdij en soldaat Ezron Samuel in de rechterkant van zijn buik.

De aanval vond plaats toen een bevoorradingsschip met soldaten van Eteringbang naar Makapa reisde. De patrouille werd onder vuur genomen door een groep gewapende mannen, waarop de soldaten het vuur beantwoordden. Later werd bekend dat de vermoedelijke aanvallers door het Venezolaanse leger zijn gearresteerd, waarbij naar verluidt, één verdachte om het leven is gekomen.

Oplopende spanningen in grensgeschil

Dit incident dreigt de toch al gespannen relatie tussen Guyana en Venezuela verder te verslechteren. De twee landen zijn verwikkeld in een langdurig territoriaal geschil over de Essequibo-regio, een gebied dat tweederde van Guyana beslaat en rijk is aan natuurlijke hulpbronnen. Venezuela erkende aanvankelijk de grens die in 1899 werd vastgesteld, maar verklaarde deze in 1962 nietig en claimt sindsdien het gebied.

Guyana heeft in 2018 een zaak aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ), nadat VN-secretaris-generaal António Guterres had geoordeeld dat een juridische schikking de beste oplossing was. Het ICJ oordeelde in 2020 dat het bevoegd is om over de zaak te beslissen, ondanks de bezwaren van Venezuela. De recente aanval vergroot de vrees dat het grensgeschil kan escaleren tot een breder conflict.

More
articles