De regering heeft tijdens een spoed regeringsraadsvergadering op dinsdag 18 februari, een belangrijk besluit genomen in de strijd tegen corruptie: de goedkeuring van de ontwerpwet wijziging van de Anti-corruptiewet van 2017 inclusief de bijbehorende memorie van toelichting.
Dit besluit is tot stand gekomen na intensieve werkzaamheden, verricht door de Commissie Evaluatie Anti-corruptiewet onder leiding van mr. Carmen Rasam en haar team van deskundigen, waaronder ook de voorzitter van de Anti-corruptie Commissie, mr. Ilse Krenten. Het ontwerp is daarbij aangepast op basis van de ontvangen inzichten van de regering. Vervolgens zal het wetsvoorstel, inclusief alle bijlagen en adviezen van relevante instanties – zoals het Hof van Justitie, het Openbaar Ministerie en de Surinaamse Notariële Beroepsorganisatie – simultaan aangeboden worden aan zowel De Nationale Assemblée als de Staatsraad.
De commissie heeft onder andere de volgende wijzigingen uitgewerkt:
- Uitbreiding van de definitiebepalingen in verband met verruiming van de taken en bevoegdheden van de Corruptie Preventie Commissie (CPC) thans nog de Anti-corruptie Commissie;
- vermogen (v.i.v.) moeten indienen en het publiceren van een samenvatting van de v.i.v. met in achtneming van de veiligheid en de privacy;
- het vaststellen van drempelbedragen, de wijze van indiening en verificatie.
President Santokhi heeft benadrukt, dat ambtenaren van belangrijke overheidsinstituten verplicht zijn de opgave te doen, ter versterking van de integriteit en de transparantie binnen de overheid.
Met deze stap onderstreept de regering haar vastberadenheid om corruptie doeltreffend aan te pakken.
De aangepaste wetgeving zal bijdragen aan een efficiëntere handhaving en controle, in lijn met nationale en internationale standaarden. “De regering blijft zich inzetten voor een integere en transparante samenleving en zal de voortgang van deze wetgevingsprocedure nauwgezet voortzetten in het belang van Suriname”, aldus president Santokhi.