CHS informeert media over registratieproces politieke partijen:
Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) heeft gisteren de media uitgebreid geïnformeerd over de registratieprocedure voor politieke partijen die willen deelnemen aan de komende verkiezingen. De registratieperiode loopt van woensdag 19 februari tot en met 24 februari. Tot nu toe hebben zestien politieke partijen een afspraak gemaakt met het CHS om zich te laten registreren. De eerste par-tijen die zich woensdag inschrijven zijn VHP, Pertjajah Luhur en OPTSU. Zaterdag wordt een drukke dag met registraties van onder andere de BEP, APS, DUS, NPS, ABOP en NDP.
Vanwege de recente aanpassingen in de Kiesregeling, waarbij Suriname als één kiesdistrict functioneert, vindt de registratie niet langer plaats bij hoofdstembureaus in de districten, maar centraal bij het CHS. Om voldoende ruimte te bieden aan partijen en hun aanhang, zal de registratie plaatsvinden in de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). Politieke partijen die voorkomen in het openbaar register van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), kunnen deelnemen aan de verkiezingen. In totaal staan er 41 partijen geregistreerd, maar niet allemaal zullen zelfstandig meedoen. Pre-electorale samenwerking is niet toegestaan, waardoor sommige partijen onder de vlag van een grotere partij opereren. Verwacht wordt dat uiteindelijk niet meer dan 15 partijen daadwerkelijk aan de verkiezingen zullen deelnemen. Sommige partijen hebben uit voorzorg een afspraak gemaakt, mocht samenwerking met andere partijen niet doorgaan. Het CHS heeft door de aangepaste Kiesregeling, extra verantwoordelijkheden gekregen en houdt toezicht op zowel de hoofdstembureaus als de stembureaus. Het personeel van de hoofdstembureaus wordt getraind door het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Op de avond van de verkiezingen zal Binnenlandse Zaken de voorlopige resultaten bekendmaken.
Het CHS stelt vervolgens formeel de verkiezingsuitslag vast, een proces dat ongeveer twee tot drie weken in beslag neemt. Het OKB heeft de taak om de uitslag bindend of niet-bindend te verklaren.
Met deze bijeenkomst met de media heeft het CHS duidelijkheid verschaft over het registratieproces en het verdere verloop van de verkiezingen, waarbij transparantie en een georganiseerde aanpak centraal staan.