Minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Internationale Samenwerking en voormalig minister van Arbeid, sprak onlangs met Dagblad De West, over de uitdagingen op de arbeidsmarkt, in het bijzonder de aanwezigheid van buitenlandse arbeiders. ‘’Suriname bevindt zich in een complexe situatie met de toestroom van arbeiders uit landen Cuba, Haïti, Venezuela, en Brazilië’’, zegt Kuldipsingh. Het ministerie van Arbeid is volgens haar, niet altijd voldoende in staat te controleren of deze arbeiders over de juiste werkvergunningen beschikken, vooral omdat het merendeel werkzaam is in de informele sector.
Kuldipsingh erkent dat er veel migranten werkzaam zijn in diverse sectoren, onder andere in winkels en in de horeca.
“Ik kom ook in de winkels, ik doe mijn boodschappen zelf, en ik zie ook een heleboel buitenlanders. Ik denk dat dit een groot probleem is voor Suriname, vooral als we kijken naar de olie- en gasindustrie en de plannen voor local content”, aldus Kuldipsingh. Zij zegt dat er genoeg mensen zijn die qua opleidingsniveau, in de detailhandel of de horeca kunnen werken, maar de animo voor een dergelijk beroep is volgens haar, niet zo groot, ondanks de beschikbaarheid van vacatures.
‘’Er is veel werk in de private sector, maar er niet veel interesse’’, aldus Kulsipsingh. Het ministerie van Arbeid had een vacaturebank opgezet om bedrijven te koppelen aan werkzoekenden, maar volgens Kuldipsingh, geven veel werkzoekenden de voorkeur aan een functie bij de overheid. “Wat we zien is dat mensen niet willen werken in het bedrijfsleven. Men zoekt naar werk bij de overheid, omdat men denkt dat het heel simpel is”, zegt ze. Dit blijkt uit de ervaring van medewerkers op haar ministerie. Zij gaven aan, dat de werkdruk in de publieke sector hoger ligt.
Opvoeding en werkmentaliteit
Kuldipsingh maakt zich ook zorgen over de opvoeding van kinderen en jongeren in Suriname. “We leren onze kinderen niet, zoals in Nederland, om een bijbaantje te nemen en bijvoorbeeld vakken te gaan vullen. Op die manier ontwikkel je een werkmentaliteit bij jongeren’’, zegt Kuldipsingh. Ze benadrukt dat het belangrijk is een goede werkmentaliteit te ontwikkelen. ‘’Daar hebben ze niet alleen profijt van in hun loopbaan, maar draagt ook bij aan een sterkere sociale en professionele basis.’’ Kuldipsingh vertelt dat ze haar zoon aanmoedigde om vakantiewerk te doen, zelfs als hij het druk had met zijn studie. ‘’Werken is onderdeel van persoonlijke groei en leert je om samen te werken met collega’s.’’
Arbeidsmarkt en de toekomst
Een ander aspect dat Kuldipsingh aanhaalt, is de disbalans tussen de werkzoekenden en de banen die beschikbaar zijn. Ondanks de vele vacatures, blijft er veel vraag naar migranten die in Suriname werken, terwijl de lokale arbeidsmarkt niet genoeg jongeren lijkt aan te trekken voor bepaalde sectoren. De minister benadrukt dat er zowel een gebrek is aan interesse in bepaalde functies als een tekort aan opleidingen die jongeren voorbereiden op de eisen van de arbeidsmarkt. Dit legt volgens de minister, een extra druk op de Surinaamse economie en maakt het noodzakelijk om zowel arbeidsmarktfocus als onderwijsstrategieën te herzien.
Bewustwording
Kuldipsingh roept Surinamers op tot meer bewustwording van de uitdagingen in de arbeidsmarkt, zowel op het gebied van werkgelegenheid als het belang van het ontwikkelen van een goede werkmentaliteit. Ze wijst erop dat de regering, naast het controleren van arbeidsomstandigheden, ook verantwoordelijk is voor het creëren van meer kennis bij de bevolking over werkgelegenheidskansen en het verbeteren van de arbeidsmarktstructuren in Suriname.
-door Gladys Findlay-