Op 4 oktober 2024 werd door De Nationale Assemblee de wet ‘Negende Algemene Volkstelling’ aangenomen. De eerste ronde vond in de maanden oktober, november en december plaats. De tweede ronde begon op donderdag 8 februari 2025.
Guilliano Koornaar, National Census Officer, maakte bekend dat een volkstelling een proces is van dataverzameling, verwerken, evalueren, analyseren en het publiceren van demografische, sociale en economische data, van alle personen in een land. “De data zijn belangrijk voor beleid en planning”, aldus Koornaar.
“Onze mensen zullen het veld weer ingaan en wij vragen uw volledige medewerking”, aldus de oproep van Naomi Caupain, Deputy National Census Officer tijdens een persbriefing. “Als we alle gebieden tegelijkertijd zouden aandoen, hadden we 1240 interviewers nodig voor de telling. Wij zijn gestart met 900 interviewers, waarvan er 400 zijn uitgevallen”, aldus Caupain. Verder maakte ze bekend, dat er een tekort aan trainees was, en daardoor genoodzaakt waren een crashtraining te hebben: er werden 300 getraind en daaruit 230 ingezet. Van 4 november tot 22 december hebben 200 interviewers meegedaan met de verlenging van de basistelling. “Vanwege een tekort aan veldwerkers hebben we verlengd tot 22 december”, aldus Caupain.
Ook zei Caupain dat er uitdagingen waren. De grootste was eenieder te bereiken. “Dit komt door het tekort aan veldwerkers, bewoners die niet thuis waren en onaardige mensen”, aldus Caupain. Verder maakte ze bekend, dat er een extreme droogte was in het binnenland, waardoor bepaalde gebieden niet zijn aangedaan.
“De telperiode van de tweede ronde is van 8 februari tot en met april 2025 en de telgebieden zijn, Paramaribo, Wanica, Commewijne, Para, Saramacca, Marowijne, en Sipaliwini”, aldus Caupain. Hierbij stelde ze dat ze in deze ronde specifiek naar adressen gaan die nog niet zijn geteld. Er zal met name in de middag, de avond en of weekends geteld worden. Personen die niet zijn geteld, kunnen een afspraak maken met het ABS voor bijtelling op het ABS-kantoor, of een afspraak maken om alsnog thuis geteld te worden. Hierbij is er hulp gevraagd van de ambassades/religieuze organisaties voor het bereiken van de gemeenschap.