De Guyanese president Irfaan Ali, heeft gezegd dat Suriname en Guyana, het Caribisch gebied van voedsel kunnen voorzien. Door de geografische nabijheid en gedeelde rijkdom aan natuurlijke en energiebronnen van beidde landen te benutten, bestaat de potentie om de agrarische sector te innoveren en het Caribisch gebied te voorzien van het voedsel dat het nodig heeft. Ali voerde aan, dat Guyana de oprichting van een ‘energiecorridor’ met zijn buren Suriname, Frans-Guyana en Brazilië voorstaat, alsook een samenwerking om de afhankelijkheid van de energiesector te verminderen.
‘’Zo’n initiatief als het potentieel om de regionale energiezekerheid te transformeren, waardoor we minder afhankelijk worden van externe markten, en onze collectieve capaciteit om industriële gemeenschappen en economieën van stroom te voorzien buiten de energiesector’’, zei Ali. Ook merkte hij op, dat Suriname en Guyana een gedeelde rijkdom hebben, die de kans biedt om de landbouw te revolutioneren. ‘’We kunnen de graanschuur van het Caribisch gebied worden, regionale voedselonzekerheid aanpakken en de behoefte aan dure voedselimport verminderen. Stel je een Caribisch gebied voor waar elk bord eten afkomstig is van de vruchtbare gronden van Suriname en Guyana. Dit zijn niet zomaar dromen. Het zijn haalbare doelen met een nieuwe landbouwbron. Het is nu tijd om actie te ondernemen‘’, benadrukte Ali. Het bundelen van krachten zorgt er volgens Ali voor, dat Suriname en Guyana hun volledige potentieel van hun natuurlijke hulpbronnen verder kunnen ontsluiten, banen kunnen creëren en een betere toekomst voor burgers kunnen garanderen.
De twee landen hebben al partnerschappen opgezet om een gezamenlijke ontwikkeling in de productiesector na te streven. Er zijn ook plannen om een brug over de Corantijnrivier te bouwen om de handel en partnerschappen tussen de twee landen verder te stimuleren. ‘’Surinames pad naar welvaart ligt niet in isolatie, maar in partijdige samenwerking en de visie van een verenigde regio, samen zijn we sterker en samen kun je ervoor zorgen dat geen enkele kleine staat achterblijft‘’, stelde Ali.
Hij wees erop dat Suriname zichzelf ook vestigt als een wereldleider in milieudiensten, zoals Guyana. Onder verwijzing naar een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) merkte president Ali op, dat de toekomst van Suriname er rooskleurig uitziet. ‘’Ook Guyana is op weg naar groei, afgezien van de groeiende olie- en gassector, is het land goed op weg om zijn voedselzekerheidsdoelen te bereiken.’’ Toen president Ali onlangs werd gevraagd naar het voedselzekerheidsdoel voor de Caribische Gemeenschap (CARICOM) waar Guyana de leiding over heeft, zei hij dat hoewel er wat verstoringen zijn geweest in dit opzicht vanwege natuurrampen, het land op koers blijft.
Tegen het einde van dit jaar zal Guyana volledig zelfvoorzienend zijn in maïs en soja en verder in zwarte ogenbonen en rode bonen, die ook geëxporteerd zullen worden. Ali had uitgelegd dat met de integratie van Noord-Brazilië in het regionale voedselknooppunt, er een kans is om de kosten van voedsel in de regio te verlagen, aangezien geïmporteerde inflatie een enorm effect heeft op veel landen in de regio. De CARICOM is de afgelopen jaren met verschillende initiatieven gekomen om de gigantische voedselimportfactuur van de CARICOM-landen, die USD 6 miljard bedraagt, te verlagen. Het doel is om deze uitgaven tegen het einde van 2025, met 25 procent te verlagen. Guyana is belast met het leiden van de inspanningen voor voedselzekerheid, waarbij president Ali verantwoordelijk is voor voedselzekerheid en landbouw, terwijl de minister van Landbouw, Zulfikar Mustapha, voorzitter is van de Ministeriële Taskforce voor Landbouw van CARICOM.
(Bron: Guyanachronicle.com)