De Surinaamse regering is teruggekomen op de eerder gedane belofte om 150 visvergunningen te verstrekken aan Guyanese vissers. Ondanks deze koerswijziging blijft de regering van Guyana optimistisch dat Suriname alsnog tot levering zal overgaan. Dit meldt het Guyanese nieuws-medium kaieteurnewsonline.
De kwestie kwam opnieuw aan de orde tijdens een zitting van het Guyanese parlement, waar minister van Landbouw Zulfikar Mustapha benadrukte, dat zijn regering zich blijft inspannen om de vergunningen te verkrijgen. Op vragen van oppositielid Vinceroy Jordan over de voortgang van de overeenkomst, stelde Mustapha, dat Guyana zich actief blijft inzetten om de belofte nagekomen te krijgen. “We hadden een toezegging van niet minder dan de president zelf, en deze werd zelfs schriftelijk vastgelegd”, verklaarde Mustapha.
Volgens Mustapha heeft de Suri-naamse regering aangegeven, een overheidsbedrijf op te richten dat verantwoordelijk zou zijn voor de vergunningverlening. Echter, deze ontwikke-ling heeft niet geleid tot de verwachte uitgifte van visvergunningen aan Guyanese vissers.
Mustapha riep op tot samenwerking en benadrukte dat de kwestie op verschillende regionale fora, waaronder de Caribbean Fishing Authority, aan de orde is gesteld.
De schaduwminister van Landbouw, Vinceroy Jordan, uitte zijn frustratie over de langdurige onzekerheid. “Drie jaar later wachten we nog steeds. Het vissersvolk moet duidelijkheid krijgen. Komen die vergunningen er of niet?”, vroeg hij. Mustapha bleef erbij dat de vergunningen nog steeds op de agenda staan, maar dat de uiteindelijke beslissing in handen van Suriname ligt.
De kwestie rond de visvergunningen sleept al sinds 2022 voort, toen bleek dat de overeengekomen regeling tussen Guyana en Suriname op weerstand stuitte. Guyanese autoriteiten stelden destijds dat alle diplomatieke middelen waren uitgeput om de situatie op te lossen. De spanningen liepen verder op toen de Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo, beschuldigingen uitte over corruptie binnen de Surinaamse visserijsector, wat leidde tot diplomatieke gesprekken tussen beide landen.
Al tientallen jaren opereren Guyanese vissers in Surinaamse wateren en hebben zij bijgedragen aan de ontwikkeling van de visserijsector. In het verleden kochten zij via tussenpersonen vergunningen om in Suriname te mogen vissen, maar de stijgende kosten hebben ertoe geleid dat zij zich genoodzaakt zagen hun regering om hulp te vragen. De vraag blijft nu of Suriname alsnog de eerder gedane belofte zal nakomen of dat de kwestie verdere diplomatieke spanningen zal veroorzaken.