In een recent gesprek met Dagblad De West, heeft minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, de inspanningen van de regering belicht om smokkel en onregelmatigheden in de Surinaamse handel tegen te gaan. Volgens de minister is smokkel een probleem dat voornamelijk via de grenzen plaatsvindt. ‘’We hebben vaker meldingen gehad van smokkel, vooral vanuit Brazilië, en dat betreft voornamelijk producten zoals schoenen, alcohol, sigaretten en dieren”, aldus Kuldipsingh. De minister zegt dat het ministerie van Economische Zaken weliswaar niet direct verantwoordelijk is voor de controle op smokkel, maar dat het actief samenwerkt met andere autoriteiten, waaronder het Openbaar Ministerie en het ministerie van Defensie. “Wat wij doen, is wanneer we bepaalde producten in de winkels zien en de herkomst van de producten kan niet worden verklaard, dan worden de desbetreffende goederen in beslag genomen”, legt Kuldipsingh uit.
Samenwerking met andere autoriteiten
Hoewel het ministerie van Economische Zaken betrokken is bij de opsporing van illegale goederen in winkels, is het niet de primaire verantwoordelijkheid van het ministerie om smokkel op zee of aan de grens te bestrijden. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met andere instanties, zoals het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Marine, die verantwoordelijk zijn voor de controle op smokkelroutes over zee. “De regering heeft geïnvesteerd in boten en marineschepen om de controle op zee te versterken. We weten dat er via de schoener en andere routes, goederen binnenkomen”, aldus Kuldipsingh. Het Openbaar Ministerie speelt een cruciale rol in het proces van beslaglegging, vooral wanneer illegale goederen in beslag worden genomen.
Beslaglegging en overtredingen
Wanneer er producten in beslag worden genomen, bijvoorbeeld via de controle op de kust of in winkels, wordt het proces volgens de minister snel en effectief afgehandeld. “Als er een beslaglegging is gedaan, komen wij pas in beeld wanneer de goederen al in beslag zijn genomen door de autoriteiten.” Dit betekent dat het ministerie van Economische Zaken zich niet direct bezighoudt met boetes of de juridische vervolging van de betrokkenen; die vallen onder de bevoegdheden van het Openbaar Ministerie.
Handhaving regels in winkels
Kuldipsingh zegt dat de handhaving van regels in winkels ook een prioriteit is voor haar ministerie, vooral met betrekking tot prijsaanduidingen en kassasystemen. ‘’Wanneer winkels niet voldoen aan de vereisten, zoals het ontbreken van prijsaanduidingen of verouderde kassasystemen, kan het ministerie besluiten de zaak tijdelijk te sluiten. Als een winkel niet op orde is, mag ik de zaak sluiten. De winkel moet eerst de problemen verhelpen, voordat de-ze weer open kan.’’ De minister zegt dat dit ervoor zorgt dat de consument wordt beschermd tegen misleidende praktijken.
De minister benadrukt dat er geen ‘spookwinkels’ of ongecontroleerde situaties getolereerd worden.
Ze wijst erop dat haar ministerie onlangs trainingen heeft georganiseerd voor alle betrokken partijen om hen bewust te maken van de vereisten op het gebied van kassasystemen en prijsstelling. “We hebben alle stakeholders opgeroepen voor gratis trainingen. Ik weet niet meer wat ik zou moeten doen om de mensen bewust te maken en de consument verder te kunnen beschermen.”
Strengere maatregelen en sancties
Kuldipsingh is duidelijk over haar aanpak: strikte handhaving van de wet en transparantie in de handel. “De laatste stap is het intrekken van de vergunning van een winkel die herhaaldelijk in de fout gaat”, zegt ze. Dit benadrukt haar vastberadenheid om de handelspraktijken in Suriname te verbeteren en de consument te beschermen tegen ongepaste en illegale handel.
De minister benadrukt dat de maatregelen niet bedoeld zijn om onaangenaam te zijn, maar erkent dat er een harde aanpak nodig is om de regels te handhaven en ervoor te zorgen dat alles volgens de wet gebeurt. “Het is geen kwestie van onaangenaam zijn, maar van het naleven van controles en beleid. Het moet zo werken, anders blijft alles doorgaan.” Met deze maatregelen hoopt de minister bij te dragen aan een transparante en eerlijke markt in Suriname, waarin zowel de consument als de handelaar beschermd worden tegen illegale praktijken.