Paramaribo – Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. heeft officieel haar obligatieprogramma gelanceerd. Tijdens een bijeenkomst afgelopen vrijdag in Torarica, presenteerde CEO Anand Jagesar de plannen, gevolgd door een toelichting van de financiële leiding van Staatsolie en een bijdrage van DSB financieel directeur Waldo Halfhuid. Dit programma biedt investeerders de kans om deel te nemen aan de verdere ontwikkeling van Surinames energievoorziening.
Staatsolie benadrukt dat de opbrengsten uit de obligaties zullen worden ingezet voor strategische investeringen en de verdere groei van het bedrijf. “Deze stap stelt ons in staat onze financiële positie te versterken en duurzame energieprojecten te financieren”, verklaarde Jagessar. Het bedrijf wil hiermee inspelen op de ontwikkelingen in de olie- en gasindustrie en tegelijkertijd nieuwe sectoren ondersteunen.
Agnes Moensi-Sokowikromo, hoofd Financiële Structuur en Beleggingsmogelijkheden van Staatsolie, gaf inzicht in de structuur van de obligatie-uitgifte, de verwachte rentepercentages en de looptijden van de leningen. Waldo Halfhuid, financieel directeur van DSB, onderstreepte het belang van deze obligaties als investeringsinstrument (arrangeur) en benadrukte de betrouwbaarheid van Staatsolie als eminent.
De obligatie-uitgifte heeft zowel interesse als kritische kanttekeningen tot gevolg gehad. Financiële analisten zien het als een kans voor lokale en internationale investeerders, maar waarschuwen ook voor mogelijke marktfluctuaties. Ondernemers en belanghebbenden binnen de energiesector volgen de ontwikkelingen nauwlettend, en hopen op een stabiele financiële toekomst voor Staatsolie. Met deze obligatielancering zet Staatsolie een belangrijke stap in haar verdere strategische groeiplannen. De komende periode zal uitwijzen, hoe succesvol het programma wordt en welke impact het heeft op de economische vooruitzichten van Suriname.
Diaspora-investeringen
Tijdens de presentatie van de Staatsolie-obligaties werd er weinig aandacht besteed aan de diaspora als potentiële investeerders, ondanks eerdere signalen dat diasporakapitaal een rol zou kunnen spelen in de obligatie-uitgifte. Dit was opmerkelijk, aangezien Anand Jagessar, CEO van Staatsolie, wel aangaf, te hopen op meer diaspora-investeringen en ernaar streeft om de belangstelling voor de obligaties in het buitenland te vergroten. Toch werd er tijdens de presentatie geen concrete strategie gepresenteerd over hoe diaspora-investeerders buiten Suriname en Curaçao, toegang zouden kunnen krijgen tot de obligaties.
DSB-directeur Halfhuid verduidelijkte, dat diaspora-investeerders de obligaties alleen in Suriname en Curaçao hoogstpersoonlijk kunnen kopen, wat voor veel potentiële kopers in bijvoorbeeld Nederland, de VS en Canada een belemmering kan vormen.