‘’De Economische Controle Dienst, ECD, wil geen papieren tijger zijn. We willen de daad bij het woord voegen’’, zegt Rishma Kuldipsingh, minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ). De ECD beschikt nog niet over eigen voertuigen en voert momenteel controles en werkzaamheden uit met de beschikbare voertuigen en de financiële middelen die hem ten dienste staan. ‘’Maar de dienst wil in staat zijn zelf in te spelen op klachten die binnenkomen. In feite zouden wij vier voertuigen moeten hebben om sneller in te spelen op de klachten die binnenkomen‘’, aldus Kuldipsingh.
De minister zegt dik tevreden te zijn met de werkzaamheden die de dienst tot nu toe heeft kunnen verrichten. ‘’Maar het is nog niet wat het wezen moet. We zijn dan ook bezig ECD op te krikken naar een hogere entiteit.’’ Kuldipsingh zegt dat het ministerie een streng boetebeleid hanteert om economische delicten aan te pakken. Hiervoor moet ECD volgens de minister, dan wel in staat zijn zelf regelmatig controles uit te voeren op prijsopdrijving en het ontbreken van prijsaanduidingen op producten. ‘’Indien overtredingen geconstateerd zijn, moet de dienst in staat zijn over te gaan tot het sluiten van de supermarkten of producten in beslag nemen’’, stelt de minister.
‘’Maar het wachten is op eigen voertuigen om een harde aanpak door te voeren. Het gaat om vier auto’s, die elk moment geleverd kunnen worden, en het gaat om contante middelen, want de ECD is een organisatie die elk moment moet kunnen uitrukken en moet dus cash geld hebben.‘’
De bewindsvrouwe benadrukt dat er naar mogelijkheden gekeken wordt om een samenwerking met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) aan te gaan.
De ECD heeft op verschillende inspectierondes geconstateerd, dat het soms niet alleen om prijsopdrijving of ontbreken van prijsaanduidingen gaat, maar ook om hygiëne.
Kuldipsing stelt dat in dergelijke gevallen, het goed zou zijn als het BOG ingrijpt. ‘’Wanneer wij onhygiënische situaties constateren of bijvoorbeeld op medicamenten stuiten die niet verkocht mogen worden, maken we melding bij het ministerie van Volksgezondheid. Wij zijn wel bevoegd in te grijpen en over te gaan tot sluiting, maar het is Volksgezondheid of het Openbaar Ministerie die dan het vervolgtraject bepaalt.‘’ Kuldipsingh zegt dat ECD wel frequent met het Openbaar Ministerie (OM) in contact is. ‘’Wij zijn continu in contact met het OM. We hebben drie inspecteurs van het Openbaar Ministerie hier op het ministerie‘’, aldus Kuldipsingh.
De minister benadrukt dat ECD onverstoord verder zal werken, tot het over eigen voertuigen beschikt. De controle op basisgoederen zal voortgezet worden. ‘’Momenteel zijn we met een strenger optreden gekomen, namelijk goederen die in moeilijke taal zonder enige overschrijving staan, komen het land niet binnen. Ons etiketteringsbeleid zal nu conform de richtlijnen van het Standaarden Bureau worden uitgevoerd.‘’
Personen die de wet- en regelgeving overtreden, kunnen volgens de minister, flinke boetes verwachten, oplopend tot honderdduizenden Surinaamse dollars. ‘’Ondernemers die de regels overtreden, lopen naast een boete ook het risico dat hun vergunning ingetrokken wordt en dat zij geplaatst worden op een zwarte lijst’’, aldus Kuldipsingh.
– door Orsilia Dinge –