Inheemse en tribale vrouwen getraind in textiele werkvormen

Zeventien inheemse en tribale vrouwen uit verschillende dorpen, hebben op woensdag 15 januari hun certificaat van de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) in ontvangst mogen nemen na het succesvol afronden van de vaktraining Textiele Werkvormen. Tijdens de ceremonie verschenen de vrouwen trots in zelfgemaakte kleding.

De training is geïnitieerd door de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en de stichting KAMPOS (Samenwerkingsverband van de in Suriname woonachtige marronstammen: Kwinti, Aluku, Matawai, Paramaccaners, Okanisi en Saramaccaners), terwijl UNDP in Suriname en de New Zealand High Commission Fund for the Caribbean hebben gezorgd voor de financiering.

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ), die bij deze gelegenheid de inheemse en tribale vrouwen toesprak, zei bij het zien van hun zelfgemaakte outfits, dat ze niet slechts een vak hebben geleerd, maar ook hebben laten zien hoe vaardigheden in textiele werkvormen, kunnen worden omgezet in prachtige creaties. De vrouwen hebben volgens de minister, laten zien dat doorzettingsvermogen en samenwerking kunnen leiden tot succes, ondanks de uitdagingen die ze tegenkwamen. Mac Andrew beschouwt hen, behalve als een voorbeeld voor velen, ook als de nieuwe ambassadeurs van de SAO, welke gezien wordt als het beste vakonderwijsinstituut in Suriname. De bewindsman riep de vrouwen op om dit ook uit te dragen in hun dorpen, zodat anderen geïnspireerd raken om ook een vak te leren.

Het ministerie richt zich volgens Mac Andrew op de ontwikkeling van alle Surinamers, in elk deel van ons prachtig land, aangezien Suriname meer is dan alleen Paramaribo. Tegen deze achtergrond doet het ministerie volgens de bewindsman altijd zijn uiterste best om de beroepsbevolking van de kust tot diep in het binnenland in de gelegenheid te stellen een vak te leren om zelfredzaam te worden. De minister adviseerde de vrouwen om samen te blijven werken voor duurzaam economisch succes. Afgezien hiervan kunnen de opgedane kennis en vaardigheden volgens Mac Andrew ook worden benut voor het maken van kleding voor gezinsleden en familie, waardoor er geen kosten hoeven te worden gemaakt voor de aanschaf van kleding. De VIDS, KAMPOS, UNDP, de New Zealand High Commission Fund for the Caribbean, SAO, de trainer en de deelnemers werden bedankt voor de samenwerking die uiteindelijk heeft geresulteerd in een mooi succes.

De overige sprekers, zoals Izaak Hill van de Raad van Bestuur van de SAO, Ruben Martoredjo, vertegenwoordiger van UNDP, Renathe Simson van KAMPOS en Loreen Jubitana van VIDS, hebben in hun boodschappen niet alleen de prestatie van de vrouwen benadrukt, maar ook hun toekomstige rol in hun gemeenschappen, terwijl ze werden aangemoedigd om door te gaan met hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Enkele maanden geleden had een andere werkarm van het ministerie, de Stichting Productieve Werk Eenheden (SPWE), onder het thema: ‘Improving the Socio-economic Situation of Indigenous and Tribal Peoples (ITPs) Women through Skills Training and Micro-Entrepreneurship Development’, al een groep inheemse en tribale vrouwen voorzien van handvatten om veerkrachtige inkomensbronnen op te bouwen ter bevordering van economische zelfstandigheid.

More
articles