Eerste besmetting met mpox-variant in Frankrijk

In Frankrijk is voor het eerst een besmetting gemeld met de nieuwe besmettelijkere variant van het mpox-virus. Het Franse ministerie van Volksgezondheid meldt dat de patiënt in Bretagne woont en dat er voorzorgsmaatregelen zijn getroffen. De besmette persoon was zelf niet in Afrika geweest, waar het virus rondwaart sinds een uitbraak in de Democratische Republiek Congo (DRC). ‘’De persoon had wel contact gehad met twee mensen die onlangs waren teruggekeerd uit Centraal-Afrika. Onderzoek moet uitwijzen hoe de besmetting heeft plaatsgevonden”, meldt het ministerie, dat ook bron- en contactonderzoek doet.

Eerder was de variant clade I in Europa al vastgesteld bij enkele personen in onder meer Duitsland, België, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Afgelopen zomer riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de noodsituatie uit, omdat de nieuwe variant zich begon te verspreiden.

Wat is mpox?

Mpox (monkeypox) is een virale ziekte die van dieren op mensen kan worden overgedragen, maar ook via nauw fysiek contact wordt verspreid. Meer dan 3 procent van de patiënten overlijdt eraan, en vooral kinderen jonger dan 15 jaar oud. De epidemie versnelt en dat baart gezondheidsorganisaties grote zorgen. Mensen die mpox oplopen, krijgen 5 tot 21 dagen na de besmetting klachten. Ze kunnen dan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren, ril-lingen en vermoeidheid. Na een paar dagen volgt een pukkelige uitslag die vaak op het gezicht begint en zich naar de rest van het lichaam verspreidt. Binnen een paar weken verdwijnen de symptomen. Verreweg de meeste mensen genezen vanzelf, maar de ziekte kan dodelijk zijn voor mensen met een slechte afweer, of door een ontsteking van de hartspier of de hersenen.

De ziekte werd voor het eerst 1958 bij Deense laboratoriumapen vastgesteld, vandaar de naam monkeypox (apenpokken). Tot twee jaar geleden bleven uitbraken beperkt tot kleine haarden in delen van Afrika, waarbij het virus vanuit wilde dieren af en toe oversprong op mensen tijdens het jagen of het bereiden van geïnfecteerd vlees. Maar sinds 2022 begon het virus zich ook meer en meer tussen mensen te verspreiden. De ziekte bleek seksueel overdraagbaar en verspreidt zich vooral onder mannen met meerdere mannelijke sekspartners.

(AD.nl)

More
articles