Ex-president Desi Bouterse overleed op 24 december op 79-jarige leeftijd. Hij was tweemaal democratisch gekozen als president van Suriname, in 2010 en 2015, maar zijn leiderschap blijft omstreden door zijn rol in donkere periodes van de Surinaamse geschiedenis. De regering heeft besloten dat hij geen staatsbegrafenis zal krijgen. Op de dag van zijn uitvaart zal de vlag bij overheidsgebouwen wel halfstok hangen, en minister Delano Landvreugd van Binnenlandse Zaken zal namens de regering het condoleanceregister ondertekenen in het partijcentrum Ocer. Er komt echter geen officieel condoleanceregister namens de overheid.
Tijdens een persconferentie gaf minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken uitleg over het besluit. Staatseer wordt verleend aan voormalige staatshoofden op verzoek van de familie, maar in dit geval is zo’n verzoek uitgebleven. Daarnaast speelden historische en juridische overwegingen een rol.
Als bevelhebber in de jaren tachtig stond Bouterse aan het hoofd van een periode die werd gekenmerkt door de Decembermoorden en de Binnenlandse Oorlog. Later werd hij echter op democratische wijze gekozen tot president. Zijn juridische nalatenschap blijft beladen; hij werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor zijn rol in de Decembermoorden, maar heeft nooit meegewerkt aan de uitvoering van dat vonnis en bleef voortvluchtig tot zijn dood.
President Chan Santokhi heeft publiekelijk zijn medeleven betuigd aan de familie van Bouterse en zal dit maandag in een telefonisch gesprek herhalen. Minister Landvreugd zal, indien gewenst door de familie, aanwezig zijn bij de uitvaart.
Hoewel er geen staatsceremonie plaatsvindt, zal de uitvaartstoet worden begeleid door politie en militairen om de orde en verkeersveiligheid te handhaven. Volgens de minister van Defensie is een reguliere ceremoniële begeleiding niet passend, gezien Bouterse’s veroordeling en controversiële rol in de nationale geschiedenis.