Suriname blikt vooruit op een nieuw tijdperk
De dood van voormalig president Desi Bouterse, dinsdagavond bevestigd door de autoriteiten, markeert een historische afsluiting voor Suriname. Hoewel hij decennialang een bepalende figuur was, lijkt zijn overlijden weinig acute impact te hebben op het land. Bestuurskundigen,waaronder August Boldewijn, politici en schrijvers zoals Cynthia McLeod, zien het eerder als het einde van een beladen hoofdstuk.
Historische beladenheid
Cynthia McLeod, auteur en chroniqueur van Surinaamse geschiedenis, benadrukt dat de meeste Surinamers jonger dan vijftig jaar, de traumatische periodes onder Bouterse niet bewust hebben meegemaakt. Zijn staatsgreep in 1980, de Decembermoorden van 1982 en de Binnenlandse Oorlog (1986-1992) behoren voor velen tot een verleden dat zij enkel uit verhalen kennen.
“Zijn overlijden is een afsluiting van een tijdperk”, zegt McLeod in een interview met het Algemeen Dagblad. “Voor hem persoonlijk was dit misschien een bevrijding, gezien zijn langdurige ziekten. Maar voor ons is het vooral goed dat Suriname nu verder kan zonder zijn schaduw.”
Lang uitgespeelde rol
Volgens bestuurskundige August Boldewijn, stond Bouterse al jaren politiek buitenspel. Hij noemt de voormalig leider een man zonder ideologische basis of economische visie, die Suriname in een financiële en morele crisis stortte. “Zijn dood zal weinig invloed hebben, behalve op zijn fanatieke aanhangers”, aldus Boldewijn.
Officiële reacties en kalmte in het land
De minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin, benadrukt in een interview met De Volkskrant, dat er geen sprake is van onrust in het land. Tijdens de feestdagen is verhoogde politieaanwezigheid gebruikelijk, en ook nu wordt de situatie gemonitord. President Santokhi heeft opgeroepen tot rust en kalmte.
“De geruchten over zijn overlijden kwamen dinsdagavond op gang en werden enkele uren later bevestigd”, zegt Ramdin. “Hoewel het onverwacht was, is er geen reden tot bezorgdheid. De bevolking lijkt vooral rustig en nuchter.”
Suriname richt zich op de toekomst
Met de komende parlementsverkiezingen in mei en het vijftigjarige jubileum van onafhankelijkheid in november 2025, kijkt Suriname vooruit. McLeod ziet het overlijden van Bouterse als een kans om het verleden af te sluiten en een nieuwe koers te varen.
“Nu hij weg is, heeft hij geen invloed meer”, zegt ze hoopvol. “Suriname heeft zoveel potentie, en we moeten werken aan onze ontwikkeling, zonder de last van wat hij heeft achtergelaten.”
Hoewel Bouterses naam onuitwisbaar verbonden blijft met de Surinaamse geschiedenis, lijkt zijn overlijden een collectieve blik vooruit te faciliteren, naar een toekomst zonder zijn nalatenschap als obstakel.
Zowel de New York Times als de Washington Post leggen vooral het accent op het voortvluchtig zijn en de veroordeling van Bouterse voor het medeplegen van de Decembermoorden. Zijn periode als dictator en het feit dat zijn periode als president verband hielden met zijn politiek bestuurlijke stijl, vormden de kern van veel verslaglegging. Al Jazeera maakt een verwijzing naar zijn veroordeling voor drugssmokkel in Nederland.
Opmerkelijk in de internationale verslaglegging, is dat de NDP-top in reacties nauwelijks betrokken of geciteerd wordt. Nationaal is er in de media aandacht voor het condoleanceregister en voor de laatste dagen en uren van de overledene en diens stoffelijk overschot. Ook de vraag over de plechtigheden en hoe om te gaan met de vraag rondom een eventuele ceremonie met staatseer, is onderwerp van discussie.
Bronnen: Algemeen Dagblad, De Volkskrant, New York Times, Washington Post, Al Jazeera