De immigratie van Haïtianen naar Suriname, is de afgelopen maanden aanzienlijk afgenomen. De minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Albert Ramdin, bevestigde dat het stopzetten van rechtstreekse lijnvluchten vanuit Haïti, een belangrijke rol heeft gespeeld in deze daling.
Sinds drie maanden zijn de directe vluchten van luchtvaartmaatschappij Fly Allways, die Haïtiaanse passagiers naar Suriname vervoerde, volledig stopgezet. Dit besluit kwam volgens Ramdin voort uit zorgen over mensenhandel en de instabiele situatie in Haïti. “De situatie in Haïti is chaotisch. Naast zorgen over veiligheid en stabiliteit, waren er ook vermoedens van trafficking, wat heeft geleid tot het stopzetten van de vluchten”, aldus de minister.
Hoewel de directe verbindingen zijn beëindigd, merkte Ramdin op dat sommige Haïtianen nog steeds via andere routes proberen Suriname binnen te komen.
Migratiebeleid onder de loep
De afname van Haïtiaanse migranten sluit aan bij de bredere discussie over het migratiebeleid in Suriname. Het ministerie van BIBIS werkt samen met de International Organization for Migration (IOM) aan een beleidsdocument dat richtlijnen biedt voor migratie tot 2028. Het document zal de komende week aan de regering worden overhandigd en dient als basis voor de aanpak van migratiegerelateerde vraagstukken.
Ramdin benadrukte dat migratie niet los te zien is van bredere bevolkingspolitieke kwesties. “We moeten als land beslissen hoe we omgaan met migranten, niet alleen op korte termijn, maar ook op lange termijn. Buitenlandse werknemers kunnen een belangrijke bijdrage leveren, maar het proces moet goed gereguleerd zijn.”
Toekomstige uitdagingen
Suriname staat voor de uitdaging om een balans te vinden tussen het toelaten van buitenlandse arbeidskrachten en het waarborgen van nationale veiligheid en stabiliteit.
Volgens Ramdin is er een brede maatschappelijke en politieke discussie nodig over de vraag of en hoe buitenlanders als toekomstige Surinaamse burgers verwelkomd kunnen worden.
De minister benadrukte dat de discussie over migratie en bevolkingspolitiek verder reikt dan de instroom van Haïtianen. “Met een relatief kleine bevolking en beperkte arbeidskrachten, is het duidelijk dat we moeten nadenken over hoe we migranten op een verantwoorde manier kunnen integreren. Maar dat moet wel volgens de regels en met respect voor onze eigen wetgeving. Ook moeten we rekening houden met de economische en demografische uitdagingen waar Suriname voor staat.’’
-door Gladys Findlay-