Stanley Raghoebarsing, minister van Financiën en Planning, heeft gisteren tijdens een vergadering in De Nationale Assemblée (DNA) gezegd, dat de regering volledig transparant is over haar beleid. “Ik wil afrekenen met het idee dat hier helaas regelmatig opduikt, dat er geen transparantie zou zijn vanwege de regering,” aldus Raghoebarsing. Ook zei hij, dat die overzichtelijkheid er is in het algemene debat en wordt ook volledig meegegeven in de documentatie die naar aanleiding van het debat wordt opgestuurd. Volgens Raghoebarsing is er een breed scala aan documenten en rapporten beschikbaar gesteld aan het parlement. Deze stukken bevatten onder andere informatie over de staatsfinanciën, leningen en andere belangrijke financiële kwesties.
“De transparantie is er in het algemene debat en wordt volledig gepresenteerd in de documentatie, die naar aanleiding van het debat wordt opgestuurd,” aldus Raghoebarsing.
Raghoebarsing somde een lange lijst van documenten op, die aan DNA werden overhandigd. Enkele belangrijke momenten zijn:
- 8 februari 2024: Statuten van overheidspersonen, jaarrekeningen van staatsbedrijven en het rapport over staatsbedrijven in Suriname.
- 18 juni 2024: Evaluatie van de wet op de btw, inclusief aanbevelingen voor verbetering.
- 21 juni 2024: Een brief met cijfers over de overheidsfinanciën, inclusief een analyse van het eerste kwartaal en staatsschuldstatistieken.
- 12 juli 2024: Overzichten van goudexporten, lijsten van vergunninghouders, en een rapport van de Retentie Monitoring Unit.
- 18 september 2024: Gedetailleerde informatie over de staatsschuld tot en met juli en de overheidsfinanciën van het tweede kwartaal.
- 21 november 2024: Rapporten over de staatsschuld, monetaire zaken en componenten van de “government take” op brandstof.
Government take
Raghoebarsing ging ook in op vragen over de “government take” op brandstof. Dit beleid, dat tijdens de regering-Bouterse II al door hem werd toegepast, heeft volgens hem geholpen om ernstige financiële pro-blemen aan te pakken. Hij benadrukte dat deze materie ingewikkeld is en dat hij daarom niet alles publiekelijk kan be-spreken.
“Het parlement krijgt alle informatie die het nodig acht.
De bedoeling is niet dat we geen informatie geven, maar dat we die geordend doen. Kennis en ervaring zijn cruciaal,” aldus Raghoebarsing.
Tot slot benadrukte Raghoebarsing, dat de regering haar kennis en ervaring gebruikt om de uitdagingen van Suriname aan te pakken.