De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft positief gereageerd op de recente toezegging van president Chandrikapersad Santokhi, om een integrale aanpak te hanteren voor de ontwikkeling van de bauxietindustrie. De VSB ziet de verschuiving naar een holistische benadering als een cruciale stap richting duurzame en verantwoorde benutting van de natuurlijke hulpbronnen van Suriname.
In een verklaring benadrukt de VSB het belang van transparantie, participatie en kritische monitoring bij de ontwikkeling van de sector. “Alle belanghebbenden moeten vanaf het begin bij dit proces worden betrokken”, aldus de VSB.
Transparantie
Tijdens een vergadering in De Nationale Assemblee, bevestigde president Santokhi dat geen enkel akkoord met betrekking tot de bauxietindustrie zal worden gesloten zonder goedkeuring van het parlement en inspraak van stakeholders. Het Memorandum of Understanding (MoU) dat is getekend met het Chinese staatsbedrijf Chinalco, wordt door de VSB als een eerste stap in de goede richting gezien. Echter, de uiteindelijke overeenkomst moet voldoen aan de hoogste standaarden van duurzaamheid en transparantie.
De VSB onderstreept dat een inclusieve aanpak essentieel is. Naast het bedrijfsleven moeten ook maatschappelijke organisaties, inheemse en tribale gemeenschappen een stem krijgen in het proces. “Een gezamenlijke aanpak is de enige manier om te zorgen voor brede steun en duurzame ontwikkeling”, stelt de VSB.
Waardecreatie in Suriname
Een belangrijke zorg van de VSB blijft het risico dat hoogwaardige bauxiet geëxporteerd wordt zonder lokale toegevoegde waarde.
De VSB pleit daarom voor de ontwikkeling van een geïntegreerde bauxietindustrie, inclusief de mogelijkheid om in Suriname een raffinaderij te bouwen. Volgens de VSB biedt dit op de lange termijn aanzienlijk meer voordelen voor de economie, terwijl het tegelijkertijd het milieubehoud ondersteunt.
Oproep tot duurzaamheid
De VSB roept de regering op om vast te houden aan haar belofte van een geïntegreerde en duurzame bauxietindustrie.
Dit moet gepaard gaan met grondige milieu-studies, duidelijke afspraken over sociale impact en een strategie die past binnen een breder economisch ontwikkelingsplan. De VSB benadrukt dat Suriname de kans heeft om internationaal een voorbeeld te stellen door zijn natuurlijke hulpbronnen verantwoord en transparant te benutten. “Wij blijven beschikbaar om constructieve oplossingen aan te dragen en mee te werken aan een toekomstgerichte aanpak. Met de juiste stappen kan de bauxietindustrie een katalysator worden voor duurzame economische groei en ontwikkeling in Suriname’’, aldus de VSB.