De minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Albert Ramdin, heeft in een recent interview het belang benadrukt van het opleiden van diplomaten om Suriname internationaal goed te vertegenwoordigen. Daarnaast ging hij in op de recente controverse rond Richano Santokhi, zoon van president Santokhi, die in opspraak is gekomen door zijn beschuldigingen richting zijn vader, het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht.
Opleiding van diplomaten
Minister Ramdin zei dat het ministerie van Buitenlandse Zaken zich sterk richt op het verbeteren van de kwaliteit van de diplomaten van Suriname. “Wij zijn geen productieministerie, maar een ondersteunend ministerie dat zich richt op het uitvoeren van nationaal beleid in relatie met het buitenland”, zei hij. Het ministerie biedt momenteel verschillende opleidingen aan om de diplomaten goed voor te bereiden op hun werk. “Vandaag hebben we weer 35 nieuwe kandidaten geselecteerd voor de junioropleiding, en we hopen uiteindelijk dat ongeveer 60 personen in ambtelijke functies terechtkomen”, aldus de minister.
Ramdin benadrukte dat het noodzakelijk is om diplomaten op te leiden met de juiste kennis en vaardigheden. “Het is belangrijk dat we een diplomatiek corps hebben dat zowel de kunde als de kennis heeft om Suriname goed te vertegenwoordigen.”
De minister wees er tevens op dat er binnen de diplomatieke discipline een tekort is aan goed opgeleide mensen, iets wat hij met de huidige programma’s hoopt aan te pakken.
Diplomatieke vaardigheden
Naast de junioropleidingen heeft het ministerie ook samenwerkingen met internationale instellingen om diplomaten verder op te leiden in hogere diplomatie. Dit moet ervoor zorgen dat Surinaamse diplomaten zich verder kunnen ontwikkelen en professioneel kunnen bijdragen aan het internationale politieke landschap. Ramdin benadrukte dat diplomaten goed opgeleid moeten zijn om het land met respect en verantwoordelijkheid te vertegenwoordigen: “Het belangrijkste is dat je geen pro-blemen creëert voor het land.”
Controverse rondom Richano
Minister Ramdin sprak ook over de aangifte tegen Richano Santokhi, de zoon van president Santokhi, die beschuldigingen uitte richting het Openbaar Ministerie (OM) en de rechterlijke macht. “Het is een vervelende situatie,” aldus Ramdin. Hij bevestigde dat er een onderzoek is ingesteld door de procureur-generaal en dat Santokhi tijdelijk buiten functie is gesteld. “Hij zal volledig geschorst worden en mag zich niet bemoeien met andere zaken, zoals interviews,” zei Ramdin.
De minister benadrukte dat dergelijke uitspraken over de rechterlijke macht niet acceptabel zijn, zeker niet voor een diplomaat. “Gastlanden zoals de Verenigde Staten volgen protocollen en regels heel nauw, en uitspraken zoals die van Santokhi kunnen niet onopgemerkt blijven,” zei hij. Ramdin gaf verder aan dat de zaak ook een persoonlijke, maatschappelijke en politieke dimensie heeft, maar dat dit buiten zijn bevoegdheden ligt.
De media
Ramdin uitte zijn bezorgdheid over de wijze waarop de media de situatie hadden aangepakt. Hij vond het jammer dat het medium dat het interview met Santokhi had afgenomen, niet op een professionele en constructieve manier had gehandeld. “Ze lokken dit soort uitspraken uit,” zei hij, verwijzend naar de manier waarop de journalistiek in dit geval werd beoefend.
Minister Ramdin benadrukte het belang van goed opgeleide diplomaten voor Suriname’s internationale positie. Tegelijkertijd stelde hij dat er een scherpere controle nodig is op uitspraken die schadelijk kunnen zijn voor het land, zoals in de zaak rond Richano Santokhi. “Het is betreu-renswaardig, maar we moeten altijd streven naar respect voor regels en fatsoen in zowel de politiek als de media,” besloot de minister.
-door Gladys Findlay-